Karlstads universitet / Institutionen för miljö- och livsvetenskaper

Beskrivning

Biologiämnet har ca 40 anställda och tillhör institutionen för miljö- och livsvetenskaper inom fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. I ämnet biologi ges kandidat- och masterexamen samt ämneslärarexamen i biologi respektive naturkunskap. Biologi är forskarutbildningsämne med för närvarande 18 doktorander. Vid ämnet bedrivs huvudsakligen forskning inom ekologi och biologididaktik. Biologididaktisk forskning bedrivs inom centrumbildningen SMEER (Science Mathematics and Engineering Education Research) https://www.kau.se/en/smeer

Forskargruppen Naturresurs Rinnande Vatten (NRRV) bedriver grundläggande och tillämpad forskning i sjöar, vattendrag och omgivande landskap. NRRV spelar en central roll i biologins forskning och riktar sig framförallt mot hållbar användning av naturresurser för att finna lösningar på miljöproblem som gynnar såväl det mänskliga samhället som naturen. Forskningsområden som berörs av NRRV inkluderar vattenkraftens effekter på konnektivitet och habitat, akvatisk-terrestra interaktioner, vinterekologi under klimatförändringar, hotade arter, naturvård och socio-ekologisk forskning (http://www.nrrv.se). Många forskningsprojekt genomförs i samarbete med olika aktörer från industrin, myndigheter, intresseorganisationer och markägare.

Arbetsuppgifter

I den här anställningen som universitetslektor i biologi ingår i huvudsak forskning i evolutionär genetik med inriktning mot evolutionär medicin eller sexuellt antagonistiska mönster. Arbetsuppgifterna omfattar även att vara delaktig i planering, genomförande och utvärdering av undervisning inom biologiprogrammet. Kursmoment på masterprogrammet med inriktning mot ekologi och naturvård kan ingå, liksom handledning av examensarbeten på kandidat- och masternivå. Vi söker en universitetslektor som aktivt bidrar till utvecklingen av ämnets externa kontaktnät och till nya externfinansierade forskningsprojekt.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetslektor i biologi är den som dels har doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens i biologi och som kan uppvisa pedagogisk skicklighet. Sökande ska ha uppvisat goda forskningserfarenheter med påvisad förmåga till publicering i vetenskapliga tidskrifter av hög kvalité. Den sökande ska även ha dokumenterad erfarenhet av att driva oberoende forskningsprojekt, hantera gendatabaser, moderna statistiska metoder samt programmera och genomföra systematiska litteraturöversikter och metaanalyser.

Enligt Karlstads universitets anställningsordning ska lärare ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen såväl som väl genomförd högskolepedagogisk utbildning.

Om utbildningen saknas, kan en anställning ändå ske, under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra den under de första två årens anställning. För behörighetskrav i övrigt hänvisas till Karlstads universitets anställningsordning: Anställningsordning

Bedömningsgrunder

I bedömningen av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet.

Särskild vikt kommer att läggas vid

  • omfattande och dokumenterad forskningsskicklighet inom evolutionär genetik med inriktning mot evolutionär medicin eller sexuellt antagonistiska mönster.
  • framgång i att erhålla externa forskningsmedel.

Stor vikt kommer att läggas vid

  • förmåga att skapa goda relationer till arbetskamrater och studenter samt visa engagemang för verksamheten och andras insatser.
  • erfarenhet av att kommunicera forskningsresultat till olika målgrupper i samhället.
  • förmåga till samverkan såväl inom som utom akademien.
  • omfattning av externa internationella och nationella kontaktnät inom ämnet.
  • handledarerfarenhet från forskarutbildning.
  • god muntlig och skriftlig förmåga att uttrycka sig och undervisa på svenska och engelska.

Vid urval av behöriga sökanden kommer vikt att läggas vid

  • omfattande och dokumenterad pedagogisk skicklighet, baserad på planering, genomförande och utvärdering av undervisning, handledning och examination.

Anställningen tillsätts med den sökande som, efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av ämnet biologi.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde snarast enligt överenskommelse. Anställningen förutsätter att den sökanden medför egen finansiering motsvarande 80 % av heltid.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. Information om hur din ansökan kan se ut hittar du i ”Råd för ansökan/befordran till professor eller lektor".

Ansökan ska bestå av:

  • CV, inklusive två referenser varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef
  • personligt brev som beskriver dina meriter och egenskaper i relation till tjänsten
  • fördjupad redogörelse för pedagogisk verksamhet
  • fördjupad redogörelse för vetenskaplig verksamhet, inkl framgång i att erhålla externa forskningsmedel
  • intyg på genomförd högskolepedagogisk utbildning eller redogörelse för motsvarande kunskaper
  • redogörelse för erfarenhet från annan verksamhet
  • erfarenhet från ledarskap, samarbete och administration
  • planer för den framtida verksamheten
  • publikationsförteckning (vid sampublicering ska den egna rollen framgå)
  • kopior på betyg, intyg och examensbevis
  • högst tio vetenskapliga publikationer samt högst fem arbeten avsedda att förmedla kunskaper, t.ex. läroböcker, dataprogram för undervisning eller populärvetenskapliga artiklar

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer, ska skickas i tre exemplar till nedanstående adress.

Karlstads universitet

Registrator

651 88 KARLSTAD

Ange referensnr: 2021/27

Sista ansökningsdag: 2021-04-06

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2021/27
Kontakt
  • Larry Greenberg, +46 54 700 1543
  • Ann Erlandsson, +46 54 700 2741
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-700 1714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-700 1434
  • Tony Ingemarsson, Lärarförbundet, 054 700 1404
Publicerat 2021-03-16
Sista ansökningsdag 2021-04-06

Tillbaka till lediga jobb