Karlstads universitet / Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap / Institutionen för konstnärliga studier

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Bakgrund

Musikhögskolan Ingesund (MHI) är en del av Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet och utgör universitetets andra campus som är beläget i Arvika. MHI är en välrenommerad högskola med god studentrekrytering. MHI och Karlstads universitet har  rätt att utfärda konstnärlig examen på kandidatnivå. Programmet Konstnärlig kandidat Musiker startade ht 2016 och Musikproduktionsprogrammet startade ht 2018. Här ges också ämneslärarexamen i musik, inriktning gymnasiet, med avsikt att utbilda konstnärliga pedagoger med kompetens för såväl gymnasieskola som grundskola samt kultur-och musikskolor.

Som ett led i att ytterligare utveckla verksamheten vid Musikhögskolan Ingesund ansöker nu Karlstads universitet  hos UKÄ om att få utfärda även konstnärlig masterexamen. En stark ambition är också att skapa ett centrum för forskning inom konstnärliga uttrycksformer. I linje med dessa ambitioner söker vi en professor i musikalisk gestaltning med inriktning klassisk sång, som ska utveckla forskning och undervisning.

Musikalisk gestaltning är ett forskningsområde som fokuserar på att undersöka konstnärliga frågeställningar med relevans för musikaliskt skapande och framförande, oftast i nära anslutning till egen gestaltande musikalisk-konstnärlig verksamhet. Läs mer på vår hemsida: Musikhögskolan Ingesund | Karlstads universitet (kau.se)

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna omfattar utbildning, handledning och examination i musikalisk gestaltning samt klassisk sång på grund- avancerad- och doktorandnivå.

En viktig del av arbetet är att driva utveckling och forskning inom ämnesområdet musikalisk gestaltning samt verka för forskningsanknytning av utbildning på samtliga nivåer.

Arbetet innefattar ledning och utveckling av konstnärliga projekt och produktioner tillsammans med studenter och kollegor vid Musikhögskolan Ingesund.

Till arbetsuppgifterna hör att delta i nationella och internationella forskningsnätverk.

Administrativt arbete i nämnder och råd är centrala uppgifter. Kontinuerlig och nära samverkan med omgivande samhälle  ingår samt att följa utvecklingen inom området nationellt och internationellt. 

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten förutsätts att våra medarbetare deltar i det dagliga arbetet på plats i Arvika.

Behörighet

Behörig att anställas som professor inom konstnärlig verksamhet är den som har visat såväl konstnärlig som pedagogisk skicklighet inom området klassisk sång. Den pedagogiska skickligheten ska vara väl dokumenterad och på ett sådant sätt att kvaliteten kan bedömas. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den konstnärliga skickligheten.

En professor ska ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl, god samarbetsförmåga, gott omdöme, ansvarstagande, engagemang för verksamheten och ett positivt förhållningssätt till kollegor och studenter.

Vidare krävs genomförd utbildning för forskarhandledning samt behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning enligt bilaga i Karlstads universitets anställningsordning. Om utbildningarna saknas kan anställning ändå ske under förutsättning att den anställde genomför utbildningarna, inom ramen för kompetensutvecklingstiden, under de första två årens anställning. 

Bedömningsgrunder

Vid tillsättningen kommer lika vikt att fästas vid konstnärlig och pedagogisk skicklighet.

Vid urval av behöriga sökande kommer särskild vikt att läggas vid

  • Graden av bredd och djup i forskningen
  • Skicklighet och bredd som klassisk sångare samt bred och väldokumenterad erfarenhet av sångutbildning på högskolenivå
  • Förmåga att med hög kvalitet aktivt bidra till konstnärlig forskning i musik med inriktning klassisk sång, såväl nationellt som internationellt
  • Dokumenterad originell och nyskapande konstnärlig verksamhet av internationell standard.
  • Förmåga att utveckla, leda och genomföra undervisning och handledning av hög kvalitet på olika nivåer

Stor vikt kommer att läggas vid

  • Välutvecklade forskningsnätverk
  • Erfarenhet av samverkan med det omgivande samhället samt deltagande i excellenta sammanhang rörande konstnärlig forskning
  • Personliga egenskaper som samarbetsförmåga, kreativitet och initiativkraft.

Meriterande för anställning är avlagd doktorsexamen i musikalisk gestaltning eller annat relevant område på konstnärlig eller vetenskaplig grund.

Eftersom en stor del av undervisningen bedrivs på svenska  förutsätts goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift, liksom nära förtrogenhet med sångspråken italienska, franska och tyska.

För behörighetskrav och bedömningsgrunder i övrigt, se Karlstads universitets anställningsordning samt Högskoleförordningen 4 kap § 3.
Länk till Anstälningsordning: Lediga anställningar | Karlstads universitet (kau.se)

Villkor

Anställningen är på heltid tillsvidare. Tillträdesdag 2022-01-01 eller enligt överenskommelse.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Information om hur ansökan kan utformas finns på Karlstads universitets hemsida i "Råd för ansökan/befordran till professor eller lektor”: Länk till Lediga anställningar | Karlstads universitet (kau.se)

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden. Ange två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef.

Ansökan ska innehålla:

  • meritförteckning med referenser
  • personligt brev
  • fördjupad redogörelse för vetenskaplig/konstnärlig verksamhet
  • fördjupad redogörelse för pedagogisk verksamhet
  • redogörelse för erfarenhet från annan verksamhet
  • erfarenhet från ledarskap, samarbete och administration
  • planer för den framtida verksamheten
  • publikationsförteckning/motsvarande (vid sampublicering ska den egna rollen framgå)
  • dokumenterad god erfarenhet som handledare för forskarstuderande
  • intyg på genomförd högskolepedagogisk utbildning eller redogörelse för motsvarande kunskaper
  • intyg på handledarutbildning
  • kopior på övriga relevanta intyg, betyg, examensbevis och anställningsintyg
  • redogörelse för språkkunskaper
  • utdrag ur kursvärderingar och omdömen från tidigare studenter och elever
  • högst tio vetenskapliga/konstnärliga publikationer samt högst fem arbeten avsedda att förmedla kunskaper, t.ex. läroböcker, dataprogram för undervisning eller populärvetenskapliga artiklar ska bifogas ansökan.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (skicka inte enbart länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller. De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer, ska skickas i tre exemplar till nedanstående adress.

Karlstads universitet
Registrator
651 88 KARLSTAD

Det är den sökandes ansvar att lämna en komplett ansökan. En ofullständig ansökan kan medföra att sökandes kompetenser inte fullt ut kan värderas. Intervjuer och arbetsprov/undervisningsprov kommer att anordnas som ett led i urvalsprocessen.

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Arvika
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2021/7
Kontakt
  • Göran Lindskog, prefekt, 0570-385 01 mobil 073-270 28 43
  • Patrik Larsson, dekan, 070-589 78997
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-700 1714
  • Tony Ingemarsson, Lärarförbundet, 054 700 1404
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-700 1434
Publicerat 2021-03-17
Sista ansökningsdag 2021-04-11

Tillbaka till lediga jobb