Karlstads universitet / Institution för språk, litteratur och interkultur

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Institutionen för språk, litteratur och interkultur (ISLI) består av ämnena engelska, spanska, svenska språket, svenska som andraspråk, litteraturvetenskap och interkultur. I ämnet litteraturvetenskap bedrivs utbildning som omfattar fristående kurser på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå, samt lärarutbildning från förskola till gymnasium. Den fristående kursverksamheten bedrivs på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå. Vid institutionen finns den Kulturvetenskapliga forskargruppen (Kufo) och i didaktiska frågor samarbetar ämnet med forskargruppen Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL) samt Research on Subject-specific Education (ROSE). Mer information om universitetet finns på kau.se och mer information om ämnet finns på kau.se/ISLI

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår undervisning på grundläggande och avancerad nivå. Även undervisning och handledning inom forskarutbildningen kan bli aktuellt. Tyngdpunkten ligger på undervisning inom lärarutbildningens olika program och fristående kurser i litteraturvetenskap. Även handledning, examination, kursansvar och kursutveckling ingår i anställningen, liksom att aktivt delta i ämnets, institutionens och fakultetens utvecklingsarbete rörande undervisning, forskning och samverkan med det omgivande samhället. Undervisning kommer att ske både på campus och på distans. Undervisningsspråk är svenska.

I anställningen ingår som bas 20 % kompetensutvecklingstid. Du förväntas att både individuellt och i grupp utveckla ansökningar om externa forskningsmedel samt delta aktivt i institutionens seminarieverksamhet. Som anställd på Karlstads universitet förväntas du också vara närvarande och delta i den dagliga verksamheten vid institutionen och ämnet för att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetslektor i litteraturvetenskap är den som har doktorsexamen i litteraturvetenskap. Utöver det krävs visad pedagogisk skicklighet. 

Enligt Karlstads universitets anställningsordning ska den sökande ha genomförd högskolepedagogisk utbildning samt ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen. Om utbildningen saknas, kan en anställning ändå ske, under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra den, inom ramen för kompetensutvecklingstiden, under de första två årens anställning eller ansöker om att validera motsvarande kunskap.

Då undervisningen sker på svenska kräver arbetet mycket goda kunskaper i svenska i både tal och skrift. 

Bedömningsgrunder

Vid tillsättningen kommer lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. 

Vid urval av behöriga sökande kommer dock särskild vikt att läggas vid:

  • god samarbetsförmåga, gott omdöme, ansvarstagande, engagemang för verksamheten och ett positivt förhållningssätt till kollegor och studenter,
  • aktuell erfarenhet av att samverka med det omgivande samhället och att kommunicera forskning och utvecklingsarbete.

Meriterande är egen lärarutbildning, erfarenhet av undervisning på lärarutbildning eller annan erfarenhet av skolväsendet. Även erfarenhet av undervisning i kreativt skrivande och/eller egen publicerad skönlitterär produktion är meriterande.

Även goda kunskaper i engelska är meriterande.

För samtliga behörighetskrav och bedömningsgrunder hänvisas till Karlstads universitets anställningsordning som finns tillgänglig på vår webb: https://www.kau.se/jobba-hos-oss/jobb/ledigaanstallningar

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning med omfattning heltid med tillträde snarast efter överenskommelse. Anställningen kan komma att inledas med provanställning.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Information om hur din ansökan kan se ut hittar du i "Vad ska ingå i min ansökan?”
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.


Ansökan ska innehålla:

  • cv
  • personligt brev
  • fördjupad redogörelse för pedagogiska meriter
  • intyg på högskolepedagogisk utbildning, om genomförd eller redogörelse för motsvarande kunskaper
  • fördjupad redogörelse för vetenskaplig verksamhet
  • redogörelse för erfarenhet från annan verksamhet
  • redogörelse för erfarenhet från ledarskap och administration
  • planer för framtida verksamhet
  • redogörelse för samverkan, erfarenhet från internationella nätverk m.m.
  • publikationslista (vid sampublicering ska den egna rollen framgå)
  • intyg över språkkunskaper
  • kopia på utfärdad doktorsexamen eller intyg om motsvarande vetenskaplig kompetens, alternativt intyg om annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • högst 10 vetenskapliga publikationer samt högst fem arbeten för att förmedla kunskaper, t.ex läroböcker, dataprogram för undervisning eller populärvetenskapliga artiklar
  • två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef


Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte enbart länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer, ska skickas i tre exemplar till nedanstående adress.

Karlstads universitet
Therese Sjöberg
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 2023-04-26                                      

Ange referensnr: REK 2023/46

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2023/46
Kontakt
  • Andreas Nyström, prefekt, 0760044898
  • Stina Lindgren, studierektor, 0761003122
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2023-04-05
Sista ansökningsdag 2023-04-26

Tillbaka till lediga jobb