Karlstads universitet / Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Beskrivning

Är du intresserad av samspelet mellan matematisk modellering, fysikaliska system och programmering? Då är det kanske dig vi söker!

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap utlyser en plats inom forskarutbildningen med avslutning doktorsexamen i matematik vid Institutionen för matematik och datavetenskap.

Modern simuleringsprogramvara kan snabbt beräkna viktiga prestandamått, till exempel hur mycket en maskindel deformeras när den lastas eller hur effektivt en antenn sänder information till omgivningen. Idag kan beräkningsbaserade konstruktionsoptimeringsalgoritmer modifiera eller till och med utforma konceptuellt nya geometrier som överträffar befintliga utformningar. I detta projekt kommer vi att utveckla och analysera effektiva gradientbaserade konstruktionsoptimeringsmetoder baserade på den numeriska lösningen av partiella differentialekvationer. Detta projekt omfattar utveckling och analys av beräkningsbaserade konstruktionsoptimeringsmetoder. Projektets studier undersöker i första hand frågor om geometriska egenskaper, i synnerhet gränsidentifiering och behandling, av de studerade optimeringsproblemen. Projektet finansieras av Vetenskapsrådet.

Arbetsuppgifter

Doktorandens forskning kommer att ske inom området beräkningsbaserad konstruktionsoptimering, ett område där simuleringar kombineras med numeriska optimeringsalgoritmer för hitta optimala utformningar. I detta projekt kommer vi att utveckla och analysera effektiva algoritmer och metoder. Projektet beaktar främst tillämpningar inom akustiska och elektromagnetiska vågutbredningsproblem.

En doktorand ska främst ägna sig åt egen forskarutbildning. Forskarutbildningen består av 240 hp, inklusive avhandlingen vid doktorsexamen och 120 hp vid licentiatexamen. En doktorand arbetar självständigt och är beredd att på olika sätt bidra i ämnets och institutionens arbete samt delta i undervisning och administration. Sådant arbete kan omfatta maximalt 20 procent av full arbetstid.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är doktoranden på plats och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighet

För att bli antagen till forskarutbildningen måste den sökande uppfylla både grundläggande och särskilda behörighetskrav (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35).

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (Högskoleförordningen, Kap. 7, § 39).

Särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i matematik har den som avlagt en magister- eller masterexamen med huvudområde matematik med en fördjupning inom relevant område eller har en examen med samma fördjupning i matematik, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Antagning och bedömningsgrunder

För att bli antagen till forskarutbildningen måste den sökande bedömas ha förmåga att tillgodogöra sig utbildningen (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35). Antagning sker efter individuell prövning.

Särskilt bedöms den sökandes studieresultat från tidigare utbildning, kvaliteten hos de självständiga, skriftliga arbetena som ingått i utbildningen, språkfärdighet samt den sökandes avsikt att närvara och delta i forskningsmiljön. Stor vikt fästs vid personliga egenskaper som god samarbetsförmåga, gott omdöme, ansvarstagande, engagemang för verksamheten och ett positivt förhållningssätt till kollegor och studenter.

Urvalet baseras på sökandes tidigare studieresultat och särskild vikt läggs på självständiga arbeten som gjorts som del av studierna, och särskilt projekt som slutförts på mastersnivå och inom den föreslagna forskningsinriktningen. De viktigaste bedömningskriterierna för urvalet är vetenskapliga färdigheter, lämplighet för projektet och dokumenterad förmåga att arbete både i grupp samt att självständigt utföra arbetsuppgifter.

Villkor

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer en anställning som doktorand att erbjudas (Högskoleförordningen, Kap 5, § 3). Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier, alternativt 5 års studier om 80% och 20% undervisning eller annan institutionstjänstgöring. Anställningen är tidsbegränsad på först ett år och kan därefter förlängas med högst två år i taget med tillträde enligt överenskommelse.

Lönen för doktorandanställningen följer den av Karlstads universitet fastställda lönestegen för doktorander.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

- ett personligt brev med en motivering till varför du är intresserad av tjänsten och som kort beskriver dina kvalifikationer och erfarenheter och hur de är relevanta för tjänsten (högst en A4 sida),
- en meritförteckning (CV),
- examensbevis med förteckning över ingående kurser, eller bestyrkt förteckning över genomgångna och avklarade kurser med betyg och datum,
- kopia av magister- eller masteruppsats, eller motsvarande,
- om det är aktuellt, kopior av publikationer eller intyg av andra meriter,
- eventuellt rekommendationsbrev.
- två referenser, exempelvis från lärare, handledare, tidigare eller nuvarande chef.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

Handlingar som inte kan lämnas in i digital form kan skickas till nedanstående adress:

Karlstads universitet
HR-specialist Elin Allén
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 230525

Ange referensnummer: REK 2023/79

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2023/79
Kontakt
  • Eddie Wadbro, +46547001331
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2023-04-21
Sista ansökningsdag 2023-05-25

Tillbaka till lediga jobb