Karlstads universitet / Institutionen för hälsovetenskaper

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 700 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Vi söker nu en klinisk lektor i omvårdnad vid Karlstads universitet med placering på universitetet och i Region Värmland.

Är du intresserad av en anställning där såväl forskningstid som klinisk placering ingår?

Integrera forskning i klinik för att utveckla framtidens hälso-och sjukvård. Du har nu möjlighet att få det bästa av två världar i en kombination av placering vid Karlstads universitet samt i Region Värmland.

Institutionen för hälsovetenskaper

Vid Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap finns Institutionen för hälsovetenskaper med tre ämnen; Omvårdnad, Oral hälsa och Folkhälsovetenskap. Inom ämnet omvårdnad bedrivs sjuksköterskeutbildning, specialistsjuksköterskeutbildningar (ambulanssjukvård, intensivvård, operationssjukvård och distriktssköterska), fristående kurser, uppdragsutbildningar och forskarutbildning. Omvårdnad utgör huvudområde i examen på grundnivå (kandidatnivå) och avancerad nivå (magisterexamen) samt ämne i examen på forskarnivå (licentiat- och doktorsexamen).

Vi bedriver forskning med syfte att främja patienters hälsa, i en säker och jämlik vård av hög kvalitet, genomförd med ett personcentrerat förhållningssätt. Forskningen omfattar tre forskningsområden som delvis integrerar med varandra: Modeller och innovationer för säker vård, Hantering av komplexa ohälsotillstånd samt Kompetens och professionsutveckling inom omvårdnad. Forskarutbildningen i ämnet är knuten till universitetets forskarskola inom hälsoområdet, Forskarskolan Hälsa. Här kan du läsa mer om ämnet omvårdnad https://www.kau.se/omvardnad.

Region Värmland

Region Värmland är till för att alla i Värmland ska må bra och för att vår region ska vara attraktiv och konkurrenskraftig. Vi är cirka 8 000 medarbetare som arbetar med hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kollektivtrafik. Vår värdegrund är livskvalitet i världsklass. Det finns ca 100 forskande medarbetare inom hälso- och sjukvården i Region Värmland varav ungefär hälften är doktorander. Centrum för Klinisk Forskning, CKF utgör en aktiv forskningsmiljö med forskningsledare från olika verksamheter med fokus på klinisk och folkhälsovetenskaplig forskning. https://www.regionvarmland.se/regionvarmland/jobb-utbildning--forskning/klinisk-forskning

Beskrivning

Anställningen som klinisk lektor i omvårdnad är en del av ett nära samarbete mellan Karlstads universitet och Region Värmland. Som anställd har du din anställning vid Karlstads universitet och har under de första fyra åren också en placering på deltid i Region Värmland, därefter är placeringen enbart på Karlstads universitet. Syftet med samarbetet är att utveckla och fördjupa klinisk forskning inom omvårdnad, stärka pedagogisk kvalitet inom verksamhetsförlagd utbildning och vara kliniskt verksam inom Region Värmland. Anställningen är under de fyra första åren tidsfördelad motsvarande 40 % klinisk forskning, 30 % utbildning vid Karlstads universitet och 30 % klinisk verksamhet inom lämplig verksamhet i Region Värmland. Det kliniska arbetet innebär att du ska utöva patientrelaterat arbete för att komma nära den kliniska verksamheten.

Vid institutionen finns utöver ämnet omvårdnad även folkhälsovetenskap och oral hälsa. Tillsammans med institutionens övriga hälsovetenskapliga ämnen verkar vi för att gemensamt utveckla forskning och utbildning inom hälsoområdet. Samverkan med omgivande samhälle är en viktig del i arbetet och lokalt finns en stark samverkan med Region Värmland och Värmlands kommuner. På ämnet omvårdnad pågår ett strategiskt kompetensutvecklingsarbete då vi står i ett generationsskifte. Roll som handledare för doktorander kan bli aktuellt. Det finns även möjlighet att arbeta inom en utbildnings- och forskningsmiljö som stimulerar till samverkan mellan olika ämnesmiljöer, omgivande samhälle regionalt, nationellt och internationellt.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innebär att bedriva klinisk forskning inom omvårdnad, bedriva klinisk verksamhet samt delta i utbildning inom både teoretiska delar och inom verksamhetsförlagd utbildning.  

Uppdraget inom klinisk forskning omfattar att bedriva klinisk forskning inom omvårdnad utifrån personens kompetensprofil i samverkan med etablerade forskningsområden och inriktningar vid ämnet, entusiasmera medarbetare för klinisk forskning och utveckling av vården samt bidra till fördjupad vetenskaplig kompetens bland medarbetare, stärka samverkan i forskning och utbildning mellan Karlstads universitet och Region Värmland, skapa och/eller organisera seminarier mellan akademi och klinisk verksamhet, utveckla nätverk med forskare på lokal, regional, nationell och internationell nivå, delta i ansökningar om externa medel samt handleda doktorander.

Inom utbildning förväntas du utveckla och ansvara för utbildning av pedagogisk kvalitet, framförallt inom VFU, undervisa och handleda medarbetare och studenter, utveckla interprofessionellt samarbete med olika utbildningar, undervisa på grundnivå och avancerad nivå samt i förekommande fall i forskarutbildning, tex föreläsa, hålla seminarium, handleda och examinera examensarbeten, ha examinatorsuppdrag.

I det kliniska uppdraget är du kliniskt verksam och har patientkontakter utifrån verksamhetens behov och specifik kompetens samt ingår i klinikens ledningsgrupp och deltar i diskussioner om forskning, utbildning och utveckling.

Behörighetskrav

För anställningen krävs doktorsexamen inom omvårdnad/vårdvetenskap eller motsvarande samt sjuksköterskeexamen. Vidare krävs visad god pedagogisk skicklighet samt genomförd högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kunskaper samt förmågan att samverka med omgivande samhälle. Om högskolepedagogisk utbildning saknas, kan en anställning ändå ske under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra utbildningen inom två år.

Goda kunskaper i svenska är nödvändigt för att kunna kommunicera med patienter och bedriva säker vård samt för att kunna undervisa på svenska då undervisningsspråket på grundnivå och avancerad nivå är svenska. För tillsvidareanställning vid Karlstads universitet krävs i normalfallet även goda kunskaper i engelska. Saknas denna kunskap kan anställning ändå ske under förutsättning att den anställde aktivt arbetar för att inhämta kunskaperna.

För behörighetskrav i övrigt hänvisas till: Anställningsordningen.

Bedömningsgrunder

Särskild vikt kommer att läggas vid:

  • den sökandes vetenskapliga förmåga, pedagogiska förmåga samt kliniska kompetens. Lika vikt kommer att läggas vid vetenskaplig förmåga, pedagogisk förmåga och den kliniska kompetensen.

Stor vikt kommer att läggas vid:

  • den sökandes personliga egenskaper, såsom lyhördhet, samarbetsförmåga, initiativtagande och engagemang för andra samt förmåga att skapa goda relationer med kollegor, patienter och studenter.
  • förmåga att självständigt och målinriktat driva arbete framåt samt slutföra åtaganden.

Vikt läggs vid:

  • förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning.
  • god administrativ förmåga.
  • god förmåga att informera om forskning och utvecklingsarbete.
  • god förmåga att samverka med kollegor och det omgivande samhället.

Meriterande är:

  • specialistsjuksköterskeexamen inom något av våra fyra specialistsjuksköterskeområden (ambulanssjukvård, intensivvård, operationssjukvård och distriktssköterska).
  • erfarenhet av projektledning eller av att varit forskningsledare.

Karlstads universitet strävar efter att vara ett öppet, internationellt universitet. Vi värdesätter därför att vår nya medarbetare har ett brett internationellt kontaktnät och egen internationell erfarenhet.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde snarast enligt överenskommelse. De första fyra åren ingår placering på deltid i Region Värmland. Efter fyra år övergår anställningen till universitetslektor med placering på Karlstads universitet. Önskat startdatum 2025-10-01 eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Övrigt

Ansvarig chef på Karlstads universitet genomför årligen medarbetarsamtal och har det övergripande medarbetaransvaret. Årlig uppföljning kring uppdragets progression kommer att genomföras tillsammans med FoU-chef och enhetschef på Region Värmland och ansvarig prefekt/proprefekt vid Karlstads universitet.

Ansökan

Ansökan ska styrkas med giltig yrkeslegitimation och intyg på klinisk erfarenhet. Eftersom delar av anställningen kommer att utföras inom Region Värmland, kan utdrag ur belastningsregistret komma att begäras in av regionen.

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Information om hur din ansökan kan se ut hittar du i "Vad ska ingå i min ansökan?”
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska, danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • personligt brev
  • meritförteckning (CV)
  • fördjupad redogörelse för pedagogiska meriter
  • intyg på högskolepedagogisk utbildning, om genomförd eller redogörelse för motsvarande kunskaper
  • fördjupad redogörelse för vetenskaplig verksamhet
  • redogörelse för erfarenhet från annan verksamhet
  • redogörelse för erfarenhet från ledarskap och administration
  • planer för framtida verksamhet
  • redogörelse för samverkan, erfarenhet från internationella nätverk m.m.
  • publikationslista (vid sampublicering ska den egna rollen framgå)
  • intyg över språkkunskaper
  • kopia på utfärdad doktorsexamen eller intyg om motsvarande vetenskaplig kompetens, alternativt intyg om annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • kopia på sjuksköterskeexamens samt eventuell specialistsjuksköterskeexamen
  • högst 10 vetenskapliga publikationer samt högst fem arbeten som syftar till att sprida eller tillgängliggöra vetenskapligt eller pedagogiskt innehåll, t.ex. läroböcker, dataprogram för undervisning eller populärvetenskapliga artiklar
  • två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte enbart länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer, ska skickas i tre exemplar till nedanstående adress.

Karlstads universitet
HR-administratör
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 2025-05-20

Ange referensnr: REK 2025/77

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2025/77
Kontakt
  • Kaisa Bjuresäter, 073-0549352
  • Petra Lundgren, 010-8316492
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • OFR/S Sveriges lärare Madeleine Wiker, 054-7002113
Publicerat 2025-04-23
Sista ansökningsdag 2025-05-20
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb