Karlstads universitet / Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap

Beskrivning

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap utlyser en plats inom forskarutbildningen med avslutning doktorsexamen i risk- och miljöstudier vid institutionen för samhälls- och kulturvetenskap.

Denna doktorandanställning är kopplad till den tvärvetenskapliga forskarskolan ”Att planera för vattenutmaningar i det hållbara samhällsbyggandet (WATCH)” (https://www.oru.se/WATCH), där sju doktorander kommer att ingå. Den bedrivs av Örebro och Karlstads universitet i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Svenskt Vatten, Länsstyrelserna i Örebro och Värmlands län samt kommunerna Örebro och Karlstad. WATCH finansieras genom forskningsrådet Formas inom ramen för den strategiska agendan för hållbart samhällsbyggande och deras satsning på forskarskolor för hållbart samhällsbyggande.

Utgångspunkten för forskningen inom WATCH handlar om att förstå och hitta lösningar till de tilltagande utmaningar som uppstår i mötet mellan hållbara samhällsbyggnadsstrategier så som förtätning, strandnära bebyggelse och vattenanvändning, och vattenutmaningar i form av översvämningar, dricksvattenbrist och vattenföroreningar mm. Syftet med forskarskolan är att skapa tvärdisciplinär, transformativ kunskap som ska bidra till att hjälpa olika samhällsbyggnadsaktörer på nationell, regional och lokal nivå att möta dessa utmaningar. Genom ett delvis gemensamt utbildningsprogram som består av forskarutbildningskurser, seminarier och konferenser kommer WATCH att bidra till att skapa tvärvetenskapliga perspektiv och länkningar mellan såväl de olika doktorandernas forskningsprojekt, som mellan akademi och praktik.

Anställningen som doktorand är inrättad inom det tvärvetenskapliga ämnet risk- och miljöstudier, som hämtar sina forskningstraditioner främst från miljövetenskap, folkhälsovetenskap och riskhantering. Utbildning inom risk- och miljöstudier bedrivs i första hand i kandidatprogrammet Miljö och säkerhet (180 hp) och masterprogrammet Riskhantering i samhället (120 hp). Ämnet har för närvarande elva aktiva doktorander och totalt ca 30 anställda. För mer information om forskning och forskarutbildning i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet: https://www.kau.se/risk-och-miljostudier.

Arbetsuppgifter

Doktoranden i risk- och miljöstudier kommer att arbeta inom temat blå-grön infrastrukturs multifunktionalitet. Att anlägga blå-gröna ytor i urbana miljöer är ett sätt att försöka dämpa kraftiga flödestoppar, i samband med skyfall, till dagvattensystemen. Minskade översvämningsrisker är i regel det främsta argumentet när sådana lösningar planeras, men åtgärderna kan ha betydelse ur många olika perspektiv som ryms inom de tre dimensionerna för hållbar utveckling (social, ekonomi och miljö). Ytornas möjliga multifunktionalitet behöver hanteras medvetet i planeringsprocessen, vilket är en utmaning som doktorandprojektet avser att adressera på olika sätt.

Som doktorand inom WATCH tilldelas man en huvudhandledare och minst två biträdande handledare, varav en från en av de medverkande praktikerorganisationerna.

En doktorand ska främst ägna sig åt egen forskarutbildning. Forskarutbildningen består av 240 hp, inklusive avhandlingen, vid doktorsexamen och 120 hp vid licentiatexamen. Som doktorand arbetar du självständigt och är beredd att på olika sätt bidra i ämnets och institutionens arbete och utveckling. Det kan bli aktuellt att delta i undervisning och administration, så kallad institutionstjänstgöring. Sådant arbete kan omfatta maximalt 20% av full arbetstid.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighet

För att bli antagen till forskarutbildningen måste du uppfylla både grundläggande och särskilda behörighetskrav (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35).

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (Högskoleförordningen, Kap. 7, § 39).

Särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i risk- och miljöstudier har den som avlagt magisterexamen, eller motsvarande, med relevans för ämnet risk- och miljöstudier. 

Antagning och bedömningsgrunder

För att bli antagen till forskarutbildningen måste du bedömas ha förmåga att tillgodogöra sig utbildningen (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35). Antagning sker efter individuell prövning.

Särskilt bedöms ditt studieresultat från tidigare utbildning, kvaliteten hos de självständiga, skriftliga arbetena som ingått i utbildningen, svenska språkfärdigheter samt din avsikt att närvara och delta i forskningsmiljön.

Vi söker en välorganiserad och flexibel person med god kommunikationsförmåga i både tal och skrift. Som doktorand måste du ha god initiativförmåga och kunna arbeta självständigt.

Villkor

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer en anställning som doktorand att erbjudas (Högskoleförordningen, Kap 5, § 3). Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier, alternativt fem års studier om 80% och 20% undervisning eller annan institutionstjänstgöring. Anställningen är tidsbegränsad på först ett år och kan därefter förlängas med högst två år i taget med tillträde enligt överenskommelse. Start tidigast 1:e september. 

Lönen för doktorandanställningen följer den av Karlstads universitet fastställda lönestegen för doktorander.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

ett personligt brev där du beskriver bakgrunden till ditt intresse att söka till en forskarutbildning, en meritförteckning (CV), examensbevis med förteckning över ingående kurser, eller bestyrkt förteckning över genomgångna och avklarade kurser med betyg och datum, kopia av magister- eller masteruppsats, eller motsvarande, om det är aktuellt, kopior av publikationer eller intyg av andra meriter, eventuellt rekommendationsbrev. två referenser, exempelvis från lärare, handledare, tidigare eller nuvarande chef. en kortfattad forskningsplan (1000-1500 ord) - av denna ska det framgå hur du vill ta dig an det ovan beskrivna projektet utifrån teoretiska och metodologiska inriktningar om sådana finns. Forskningsplanen är inte bindande. Den sökande som antas kommer att slutföra sin plan i samråd med sina handledare.


För sökande med utländsk examen

Om examen är från lärosäte utanför Sverige eller inte har kontrollerats av en svensk myndighet tidigare är det viktigt att du bifogar diplom och ämnesförteckningar som underlättar bedömning.

Ange i din ansökan en kontakt (telefonnummer eller e-post) till utfärdande lärosäte som kan verifiera examen.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

Handlingar som inte kan lämnas in i digital form kan skickas till nedanstående adress:

Karlstads universitet
Erika Bergare
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 2023-05-01

Ange referensnummer: REK 2023/23

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2023/23
Kontakt
  • Magnus Johansson, +46547001882magnus.johansson@kau.se
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2023-03-30
Sista ansökningsdag 2023-05-01

Tillbaka till lediga jobb