Karlstads universitet / Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 19 000 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Vill du jobba med spännande forskning inom cirkulär bioekonomi? Har du erfarenhet av scenarioanalys ur hållbarhetsperspektiv? Kanske det här är jobbet för dig!

Bakgrund

Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper vid Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap består av fyra ämnen: miljö- och energisystem, kemiteknik, kemi och byggteknik. På avdelningen finns forskargruppen Pro2BE (Processer och produkter för en cirkulär bioekonomi) som fokuserar på hållbara lösningar för processteknik och produkttillämpningar inom skogsindustrin och samhället i stort. Pro2BEs forskning är inriktad på övergången från den nuvarande ekonomiska/tekniska kulturen baserad på konsumtion av icke-förnybara resurser till en ekonomi baserad på förnybara resurser.

I det pågående projektet (WoodPro) arbetar forskargrupper från Karlstads universitet (Sverige) och Naturresursinstitutet Finland (LUKE) och Östra Finlands universitet (UEF) tillsammans omvandlingen av skogsrester till nya, förädlade produkter med många industriella tillämpningar. WoodPro syftar till att öka användbarheten av skogsindustriella restprodukter, genom att gå från energiåtervinning till materialåtervinning och produktutveckling. Vi kommer att använda skogen och relaterade industrirester för att utforska tre sammanlänkade värdekedjor som leder fram till tre olika typer av produkter: finkemikalier, industriell specialråvara och bulkmaterial. Vi kommer att analysera värdekedjorna, för varje produkt som utvecklats i projektet, med avseende på miljömässig hållbarhet och ekonomisk genomförbarhet. Det mest hållbara alternativet för att uppgradera skogsrester till 2,3-butandiol, biopolymer och hydrokol kommer att fastställas.

Vi söker därför en postdoktor i miljö- och energisystem, som kommer att ha en placering vid Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper för att arbeta i WoodPro-projektet.

Arbetsuppgifter

Anställningen som Postdoktor kommer att knytas till forskargruppen Pro2BE vid Karlstads universitet och forskning kommer att ske i nära samarbete med UEF och LUKE. Fokus för anställningen är att bestämma de mest hållbara bioraffineringsalternativen för att uppgradera skogsrester till 2,3-butandiol, biopolymer och hydrokol/biokol. Värdekedjorna, för varje produkt som utvecklas inom projektet, måste analyseras med avseende på miljömässig hållbarhet och ekonomisk genomförbarhet. För detta bör den sökande vara bekant med att utveckla livscykelanalys, dynamisk materialflödesanalys och överbyggnadsmodeller för att optimera och rangordna scenarierna. Postdoktorn samlar, syntetiserar och bearbetar information för att utveckla högkvalitativa databaser, analysera bioraffinaderisystem och extrahera och driva objektiva funktioner.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som postdoktor är du som högst tre år före ansökningstidens utgång har avlagt doktorsexamen i miljö- och energisystem, miljöteknik eller industriell ekologi eller annat närliggande ämne eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.

Äldre examen kan beaktas när särskilda skäl föreligger t.ex ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska krävs.

Bedömningsgrunder

Stor vikt läggs vid forskningserfarenhet inom följande områden med relevans för projektet:

  • bioraffinaderiprocesser
  • livscykelanalys
  • teknisk-ekonomisk analys
  • superstrukturmodeller

Vikt läggs vid erfarenhet av att arbeta med programvarusystemen (Python eller MATLAB) samt på sökandes akademiska meriter och särskilt till publikationer i internationella, kollegialt granskade vetenskapliga tidskrifter inom områden som är relevanta för projektet.

Därutöver läggs vikt vid erfarenhet av framgångsrikt samarbete med partners utanför akademin. Som personliga egenskaper eftersträvar vi god samarbetsförmåga, ansvarstagande, analytiskt tänkande, kreativitet samt en positiv attityd till sitt arbete, kollegor och verksamheten.

Villkor

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år från och med startdatum. Tillträdet sker från oktober 2022 eller enligt överenskommelse.

Övrigt
Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden. Ange två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef.

Ansökan ska innehålla följande handlingar:

  • Personligt brev, med beskrivning av dina kvalifikationer och forskningsintressen i förhållande till anställningens innehåll
  • CV
  • Publikationslista
  • Kopior av relevanta betyg, examensbevis, intyg som stärker tidigare anställningar och rekommendationsbrev
  • Kopia av doktorsavhandling och andra relevanta publikationer
  • Redogörelse för språkkunskaper

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer skickas till:

Karlstads universitet
Registrator
651 88 Karlstad

Ange ref.nr: REK2022/189

Sista ansökningsdag: 2022-07-26

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 221001
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2022/189
Kontakt
  • Gunilla Carlsson Kvarnlöf, +4672-2221919
  • Ali Mohammadi, +4672-2802549
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Tony Ingemarsson, OFR , 054-7001404
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2022-07-05
Sista ansökningsdag 2022-07-26

Tillbaka till lediga jobb