Karlstads universitet /Institutionen för hälsovetenskaper

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 19 000 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap finns institutionen för hälsovetenskaper som omfattas av ämnena omvårdnad, oral hälsa samt  folkhälsovetenskap. Inom ämnet omvårdnad bedrivs sjuksköterskeutbildning, specialistsjuksköterskeutbildningar (ambulanssjukvård, intensivvård, operationssjukvård och distriktssköterska), fristående kurser, uppdragsutbildningar och forskarutbildning. Omvårdnad utgör huvudområde i examen på grundnivå (kandidatnivå)  och avancerad nivå (magister- och masterexamen) samt ämne i examen på forskarnivå (licentiat- och doktorsexamen).

Ämnets forskning är samlat inom forskningsprogrammet Främja hälsa och vårdkvalitet. Forskningsprogrammet omfattar tre forskningsområden som delvis integrerar med varandra:

Modeller och innovationer för säker vård, Hantering av komplexa ohälsotillstånd samt Kompetens och professionsutveckling inom omvårdnad. Forskningen har en stark klinisk inriktning och vi har en tradition av instrumentutveckling. Vi har en god och väletablerad samverkan med Region Värmland och Värmlands kommuner. Du kan läsa mer på https://www.kau.se/omvardnad/forskning/framja-halsa-och-vardkvalitet.

Vid institutionen finns utöver ämnet omvårdnad även folkhälsovetenskap, medicinsk vetenskap och oral hälsa. Tillsammans med institutionens övriga hälsovetenskapliga ämnen verkar vi för att gemensamt utveckla forskning och utbildning inom hälsoområdet. Forskarutbildningen i ämnet är knuten till universitetets tvärvetenskapliga forskarskola inom hälsoområdet, Forskarskolan hälsa.

Anställningen som biträdande lektor i omvårdnad syftar till att locka ambitiösa och kvalificerade forskare som är i början av sin karriär, med ett huvudsakligt syfte att meritera sig inom området.

Arbetsuppgifter

Huvudsakliga arbetsuppgifter består av forskning i omvårdnad omfattande minst 75 % utifrån din kompetensprofil i samverkan med etablerade forskningsområden och inriktningar vid ämnet och gärna i samverkan med Region Värmland och Värmlands kommuner. Forskningen bör ha som mål att stärka och utveckla institutionens forskning. Du förväntas ha en ambition att utveckla ett gediget nätverk med andra forskare och institutioner på nationell och internationell nivå, samt att bedriva egen forskning. Du samverkar med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte och verkar för att den kunskap och kompetens som finns vid universitetet kommer samhället till nytta.

I arbetsuppgifterna ingår även att undervisa på grundnivå och avancerad nivå samt i förekommande fall i forskarutbildning. Arbetsuppgifter inom undervisning kan, för en biträdande universitetslektor, uppgå till maximalt 25%. Undervisningen är i första hand inom ämnet omvårdnad, men kan även innefatta vissa områden institutionens övriga ämnen. I arbetsuppgifterna kan administrativa uppgifter ingå och uppdrag i universitetets verksamhet. Du förväntas även bidra i utvecklingsarbetet vid institutionen.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Under anställningstiden ges en biträdande lektor möjligheten att utveckla sin självständighet som forskare, samt skaffa sig ytterligare meriter vad gäller både vetenskaplig och pedagogisk skicklighet, för att uppnå kraven för en anställning som universitetslektor.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som biträdande lektor i omvårdnad är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga kompetens i omvårdnad/vårdvetenskap. I första hand är anställningen avsedd för de som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan ansökningstidens sista dag.  Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl.

Enligt Karlstads universitets anställningsordning ska lärare ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl, såväl som väl genomförd högskolepedagogisk utbildning. Om utbildningen saknas, kan en anställning ändå ske, under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra den under de första två årens anställning eller ansöker om att validera motsvarande kunskap.

Arbetet förutsätter goda kunskaper i svenska och engelska. Saknas någon av dessa kunskaper kan anställning ändå ske under förutsättning, att den som anställs, har förmågan att aktivt inhämta dessa.

För samtliga behörighetskrav hänvisas till Karlstads universitets anställningsordning https://www.kau.se/files/2020-12/Anställningsordning 201126.pdf

 

Bedömningsgrunder

Särskild vikt kommer att läggas vid:

  • Visad förmåga och vilja att göra akademisk karriär samt potential att bidra till framtida utveckling av befintlig forskning och utbildning vid ämnet.
  • Den sökandes förmåga att tillföra ny kompetens och erfarenhet av relevans för ämnet.

 

Stor vikt kommer att läggas vid:

  • Dokumenterad förmåga att framgångsrikt ansöka om och erhålla externa forskningsmedel, samt erfarenhet av forskningssamarbeten mellan akademi och klinik.
  • Personliga egenskaper så som god samarbetsförmåga, inititiativförmåga, att du är resultatfokuserad, samt ansvarstagande. Du är engagerad och har ett positivt förhållningssätt till kollegor och studenter.
  • Specialistsjuksköterskekompetens inom exempelvis operationssjukvård, intensivvård eller annan inriktning.

 

Vikt kommer att läggas vid:

  • Erfarenhet av förtroendeuppdrag inom akademin.
  • Aktuell erfarenhet av samverkan med det omgivande samhället och av att kommunicera forskning och utvecklingsarbete.
  • Erfarenhet  av internationella anställningar, uppdrag eller nationella och internationella nätverk, relevanta för anställningen.
  • Förmåga att undervisa på svenska.
  • Administrativ kompetens.
  • Erfarenhet av projektledning eller att ha varit forskningsledare.
  • Pedagogiska utnämningar.

 

Ytterligare information om alla behörighetskrav och bedömningsgrunder finns i Högskoleförordningen, kap 4 § 12 och Karlstads universitets anställningsordning.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år och på heltid, med preliminär start 1 september 2022 eller enligt överenskommelse.

Villkor för befordran till universitetslektor

En biträdande lektor ska efter ansökan befordras till lektor om han eller hon har behörighet för en anställning som lektor (HF kap 4 § 4) och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning (HF kap 4 § 4 a). Vid tidpunkten för befordran till lektor ska den sökande ha genomgått behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning.

För behörighet i övrigt hänvisas till HF 4 kap. samt Karlstads universitets anställningsordning  https://www.kau.se/files/2020-12/Anställningsordning 201126.pdf

Anställningen som universitetslektor är tillsvidare.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Information om hur ansökan kan utformas finns på Karlstads universitets hemsida i "Råd för ansökan”.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kvalitativt kan prövas i alla avseenden. Ansökan och medföljande dokumentation ska vara på, eller översatt till, svenska, engelska eller norska.

Ansökan ska innehålla:

  • CV
  • Personligt brev
  • Fördjupad redogörelse för vetenskaplig verksamhet
  • Fördjupad redogörelse för pedagogisk verksamhet
  • Intyg på genomförd högskolepedagogisk utbildning eller redogörelse för motsvarande kunskaper
  • Redogörelse för erfarenhet från annan verksamhet
  • Erfarenhet från ledarskap, samarbete och administration
  • Planer för den framtida verksamheten
  • Publikationsförteckning (vid sampublicering ska den egna rollen framgå)
  • Redogörelse för språkkunskaper
  • Kopior på betyg, intyg och examensbevis
  • Högst tio vetenskapliga publikationer samt högst fem arbeten avsedda att förmedla kunskaper, t.ex. läroböcker, dataprogram för undervisning eller populärvetenskapliga artiklar.
  • Ange två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (skicka inte enbart länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker, publikationer, ska skickas i tre exemplar till nedanstående adress:

Karlstads universitet
HR-avdelningen/Josefin Rönnqvist
651 88 KARLSTAD
Sverige

Sista ansökningsdag: 22-05-01                             

Ange referensnr: REK2022/30

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2022/30
Kontakt
  • Helene Wadensjö, prefekt, +46547002537
  • Maria Larsson, professor, +46547001995
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
  • Tony Ingemarsson, Lärarförbundet, 0547001404
Publicerat 2022-02-22
Sista ansökningsdag 2022-05-01

Tillbaka till lediga jobb