Karlstads universitet / Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap / Institutionen för språk, litteratur och interkultur

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 19 000 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Inom ämnet svenska språket vid Karlstads universitet bedrivs en omfattande utbildning på grundläggande och avancerad nivå. Här finns fristående kurser med språkvetenskaplig inriktning och ambitioner att bygga ut den fristående kursprogressionen ytterligare. Ämnet är dessutom i hög grad involverat i lärarutbildningen från förskola till gymnasium. I didaktiska frågor samarbetar ämnet med universitetets Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL), som har till syfte att initiera och utveckla praxisnära forskning och utvecklingsarbete. Som ett led i en större rekryteringssatsning på ämnet svenska språket behöver vi nu rekrytera en lektor för att stödja den språkvetenskapliga och språkdidaktiska kompetensen främst inom lärarutbildningen.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår undervisning på grundläggande och avancerad nivå. Tyngdpunkten ligger på undervisning inom grundlärarprogrammet åk 4-6, där du kommer att ingå i ett lärarlag som ansvarar för undervisning och kvalitetsutveckling av kurserna i skolämnet svenska. Ytterligare arbetsuppgifter som handledning, examination, kursansvar och kursutveckling ingår i anställningen, liksom att aktivt delta i ämnets, institutionens och fakultetens utvecklingsarbete rörande undervisning, forskning och samverkan med det omgivande samhället. Du förväntas undervisa både på campus och på distans. Du förutsätts delta i den dagliga verksamheten vid ämnet. I tjänsten ingår 20 % kompetensutvecklingstid som kan användas till forskning eller annan kompetensutveckling. Inom CSL finns dessutom möjligheter att söka ytterligare forskningsmedel.

Behörighetskrav

För anställningen som universitetslektor krävs avlagd doktorsexamen i nordiska språk, svenska språket eller svenska med didaktisk inriktning eller motsvarande. Dessutom krävs visad pedagogisk skicklighet samt genomförd högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt förvärvade motsvarande kunskaper. Om högskolepedagogisk utbildning saknas kan en anställning ändå ske, under förutsättning att du förbinder dig att genomföra utbildningen under de första två åren av anställningen. (För behörighetskrav i övrigt, se Karlstads universitets anställningsordning samt Högskoleförordningen 4 kap § 4).

Bedömningsgrunder

Det är meriterande med erfarenhet av undervisning på lärarprogrammet, på både campus och distans. Det är också en merit om du har lärarutbildning och erfarenhet av undervisning inom det allmänna skolväsendet eller annan erfarenhet av språkdidaktik. Även erfarenhet av språk- och textrelaterad yrkesverksamhet utanför utbildningsväsendet kan vara meriterande.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper som förmåga att skapa goda relationer till arbetskamrater och studenter, samt förmåga att ta egna initiativ och visa engagemang för verksamheten. Detta förutsätter att du är närvarande i det dagliga arbetet på institutionen.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning med omfattning heltid med tillträde snarast efter överenskommelse. Anställningen kan komma att inledas med provanställning.

Ansökan

Till ansökan bifogas väl dokumenterade meriter. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med anvisningarna i annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kvalitativt kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska bestå av:

  • personligt brev
  • styrkt CV/meritsammanställning med minst två angivna referenspersoner, varav en med arbetsledande ställning
  • fördjupad redogörelse för pedagogisk och vetenskaplig verksamhet
  • intyg på egen genomförd högskolepedagogisk utbildning eller redogörelse för motsvarande kunskaper
  • redogörelse för erfarenhet från annan verksamhet
  • redogörelse för erfarenhet från ledning, samarbete och administration
  • planer för den framtida verksamheten
  • publikationsförteckning (vid sampublicering skall den egna rollen framgå)
  • kopior på betyg, intyg och examensbevis
  • högst tio vetenskapliga publikationer samt högst fem arbeten avsedda att förmedla kunskaper, t.ex. läroböcker, dataprogram för undervisning eller populärvetenskapliga artiklar.

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Mer information om hur din ansökan kan se ut hittar du i "Råd för ansökan/befordran till professor eller lektor” som finns på vår hemsida för lediga anställningar: https://www.kau.se/jobba-hos-oss

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan skall bifogas den digitala ansökan. Skicka inte enbart länkar till dem. De underlag som inte kan skickas elektroniskt, exempelvis böcker, publikationer, dataprogram, ska skickas i tre exemplar till:

Karlstads universitet
Registrator
651 88 KARLSTAD

Ange referensnummer REK2020/183.

Sista ansökningsdag: 2020-11-15.

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2020/183
Kontakt
  • Annika Malmsten, prefekt, +46 54 700 1391
  • Nils Dverstorp, studierektor, +46 54 700 1287
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-700 1714
  • Tony Ingemarsson, Lärarförbundet, 054 700 1404
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-700 1434
Publicerat 2020-09-23
Sista ansökningsdag 2020-11-15

Tillbaka till lediga jobb