Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap utlyser en plats inom forskarutbildningen med avslutning doktorsexamen i materialteknik vid Institutionen för ingenjörsvetenskap och fysik. Institutionen har omkring 60 anställda och genomsyras av en välkomnande, inspirerande och internationell atmosfär med medarbetare från hela världen. Som doktorand kommer du att tillhöra maskin- och materialteknik som är ett av fyra ämnen vid institutionen.

Anställningen som är förlagd till Karlstads Universitet, ingår i ett samverkansprojekt mellan Karlstads universitet och Uppsala universitet. Du kommer att ha tillgång till expertis och miljöer vid båda universiteten för att bedriva forskning i världsklass. Den utlysta forskarutbildningsplatsen innefattar arbete inom AM4Life2.0 (2020–2029) – ett kompetenscentrum finansierat av Vinnova för att samla experter från den akademiska världen och industrin som gemensamt har ett starkt intresse för additiv tillverkning. Huvudmålet för projektet är att utveckla ny teknik och produkter som förbättra människors liv inom området livsvetenskaper. Projektet fokuserar på metalliska material tillverkade genom friformsframställning med potentiell användning inom bioteknisk och medicinska tillämpningar. Arbetet inkluderar tillverkning och analys av bimetalliska strukturer bestående av titan och rostfritt stål. Arbetet innefattar tillverkning, utveckling av processparametrar, karakterisering av mikrostrukturer, mekaniska egenskaper samt korrosionsmotstånd. Allt utvecklingsarbete bedrivs för att utveckla produkter för livsvetenskapsområdet.

Arbetsuppgifter

Som doktorand ägnar du dig främst åt egen forskarutbildning. Forskarutbildningen som består av 240 hp vid doktorsexamen och 120 hp vid licentiatexamen är en möjlighet till studier med lön i kombination med arbete och chans till en början på en akademisk karriär. Som doktorand arbetar du självständigt och är beredd att på olika sätt bidra i ämnets och institutionens arbete och utveckling. Det kan efter överenskommelse bli aktuellt att delta i undervisning och/eller administration, så kallad institutionstjänstgöring. Sådant arbete kan omfatta maximalt 20 % av full arbetstid. Arbetet som doktorand ger dig stor frihet att planera och lägga upp din dag själv. Det kräver engagemang, eget driv samt förmåga att strukturera för att nå i mål med avhandlingen. Erfarna handledare stöttar dig längs vägen. För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighet

För att bli antagen till forskarutbildningen måste du uppfylla både grundläggande och särskilda behörighetskrav (högskoleförordningen, kap. 7 § 35).

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (högskoleförordningen, kap. 7 § 39).

Särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i materialteknik har den som avlagt en civilingenjörsexamen i maskinteknik, eller en magister- eller masterexamen inom huvudområdet maskinteknik eller angränsande huvudområden som materialteknik, materialvetenskap, fysik eller kemi. Sökande som inte uppfyller kravet för särskild behörighet men som har förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt kan anses behörig efter en särskild bedömning.

Antagning och bedömningsgrunder

För att bli antagen till forskarutbildningen måste du bedömas ha förmåga att tillgodogöra dig utbildningen (högskoleförordningen, kap 7 § 35). Antagning sker efter individuell prövning.

Särskilt bedöms ditt studieresultat från tidigare utbildning, kvaliteten hos de självständiga, skriftliga arbetena som ingått i utbildningen, kunskaper i engelska samt din avsikt att närvara och delta i forskningsmiljön

Särskild vikt kommer att läggas vid:

  • dokumenterad kunskap och färdigheter inom svepelektronmikroskopi, additiv tillverkning av metalliska material, korrosionsvetenskap och andra relevanta materialkarakteriseringsmetoder såsom mekanisk provning och kemisk analys,
  • dokumenterade färdigheter i akademiskt skrivande, sammanställa texter för publikation och posters samt förmåga att presentera vetenskapliga resultat,
  • förmåga att planera forskningsarbete, utforma och genomföra en forskningsplan, kritiskt granska och diskutera forskningsresultat.

Vikt kommer att läggas vid:

  • visad förmåga att planera och självständigt bedriva experimentell forskning i en internationell forskargrupp,
  • förmåga att kommunicera inom och utanför gruppen, vara empatisk och lagspelare.

Bedömningen baseras på innehåll i ansökan, kvaliteten på arbetsprov(er) som presenteras av den sökande som en del i bedömningsprocessen, den sökandes referenser samt intervju med handledare och den sökande som hålls som fysiskt möte eller digitalt.

Villkor

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer en anställning som doktorand att erbjudas (högskoleförordningen, kap 5 § 3). Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier, alternativt fem års studier om 80% och 20% undervisning eller annan institutionstjänstgöring. Anställningen är tidsbegränsad på först ett år och kan därefter förlängas med högst två år i taget med tillträde enligt överenskommelse.
Lönen för doktorandanställningen följer lokalt kollektivavtal med fasta lönesteg.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska, danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • ett personligt brev där du beskriver bakgrunden till ditt intresse för den sökta anställningen
  • en meritförteckning (CV)
  • examensbevis med förteckning över ingående kurser, eller bestyrkt förteckning över genomgångna och avklarade kurser med betyg och datum
  • kopia av magister- eller masteruppsats, eller motsvarande
  • om det är aktuellt, kopior av publikationer eller intyg av andra meriter
  • eventuella rekommendationsbrev
  • två referenser, exempelvis från lärare, handledare, tidigare eller nuvarande chef

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller. Handlingar som inte kan lämnas in i digital form kan skickas till nedanstående adress:

Karlstads universitet
HR-avdelningen
HR-administratör
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 2025-03-25

Ange referensnummer: REK 2025/12

För sökande med utländsk examen

Om din examen är från ett lärosäte utanför Sverige eller inte har kontrollerats av en svensk myndighet tidigare är det viktigt att du bifogar diplom och ämnesförteckningar som underlättar bedömning.
Ange i din ansökan en kontakt (telefonnummer eller e-post) till utfärdande lärosäte som kan verifiera examen.

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

 

 



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt lokalt kollektivavtal
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2025/12
Kontakt
  • Pavel Krakhmalev, professor , +4670-1811264, pavel.krakhmalev@kau.se
  • Mikael Grehk, prefekt, +46547002280, mikael.grehk@kau.se
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714, thomas.bragefors@kau.se
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434, denita.gustavsson@kau.se
Publicerat 2025-02-19
Sista ansökningsdag 2025-03-25
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb