Karlstads universitet / Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap / Institutionen för sociala och psykologiska studier

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Vi söker en universitetsadjunkt i genusvetenskap på deltid 75% till ämnet genusvetenskap som har sin hemvist vid Institutionen för sociala och psykologiska studier inom Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Vid institutionen finns även ämnena psykologi, socialt arbete och sociologi. Inom ämnet genusvetenskap ges utbildningar på grundnivå och avancerad nivå inom genusvetenskap. Kurser ges såväl vid campus som på distans och undervisning sker på både svenska och engelska. En koppling finns mellan ämnet genusvetenskap och Centrum för genusforskning (CGF). Centrumbildningen är interdisciplinär och fakultets-övergripande och arbetar mot ämnen och centrumbildningar inom hela universitetet.

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår följande arbetsuppgifter:

 • Undervisning i genusvetenskap på grundnivå både på svenska och engelska.
 • Koordination och arrangemang av forskarnätverket GEXcel International Collegium inom ramen för verksamhet i Centrum för genusforskning.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetsadjunkt i genusvetenskap är den som har avlagt kandidatexamen i genusvetenskap eller motsvarande ämne med genusvetenskaplig inriktning. 

För anställning krävs också visad pedagogisk skicklighet och att den sökande genomgått högskolepedagogisk utbildning. Om högskolepedagogisk utbildning saknas, kan en anställning ändå ske under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra utbildningen inom ramen för anställningens kompetensutvecklingstid.

Arbetet förutsätter goda kunskaper i både svenska och engelska.

Bedömningsgrunder

Vid tillsättningen fästs stor vikt vid undervisningserfarenhet från grundutbildning i följande ordning genusvetenskap, filosofi, idéhistoria eller annat ämne av relevans. Stor vikt läggs också vid dokumenterad erfarenhet av arbete med att koordinera forskningsnätverk, konferenser och seminarieverksamhet med nationell och internationell inriktning. Egen vetenskaplig verksamhet inom feministisk teoribildning och genusforskningens historia är vidare av betydande vikt. Den sökande skall kunna undervisa på svenska och engelska vid anställningens början. En masterexamen inom genusvetenskap eller motsvarande ämne med genusvetenskaplig inriktning är meriterande.

Vi lägger också stor vikt vid personliga egenskaper, såsom, god samarbetsförmåga, gott omdöme, ansvarstagande och goda relationer till studenter och kollegor.

Villkor

Anställningen är ett vikariat på deltid, 75 % under 6 månader, med möjlighet till förlängning.  Tillträde enligt överenskommelse men senast 1 september 2024.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

 • CV
 • Personligt brev med beskrivning av den sökandes kvalifikationer i förhållande till anställningens innehåll.
 • Beskrivning av pedagogiska och yrkesmässiga meriter.
 • Kopior av relevanta betyg, examensbevis, intyg från tidigare verksamhetsmiljöer och rekommendationsbrev som styrker tidigare erfarenheter, inte minst personliga egenskaper.
 • Redogörelse för språkkunskaper, eventuella intyg på språkkurser o.d.
 • Två referenser, där minst en är från tidigare eller nuvarande chef

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt, exempelvis böcker och publikationer, ska skickas till nedanstående adress:

Karlstads universitet
HR-avdelningen
Hanna Ljungdal
651 88  KARLSTAD

Sista ansökningsdag:  2024-07-11

Ange referensnummer: REK 2024/136

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse, senast 1 september 2024
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75 %
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2024/136
Kontakt
 • Ulf Mellström, professor, 0705820342, ulf.mellstrom@kau.se
 • Annika Rudman, professor, 0703193356, annika.rudman@kau.se
 • Line Holth, prefekt, 0706457691, line.holth@kau.se
Facklig företrädare
 • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714, thomas.bragefors@kau.se
 • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434, denita.gustavsson@kau.se
Publicerat 2024-06-20
Sista ansökningsdag 2024-07-11

Tillbaka till lediga jobb