Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap utlyser en plats inom forskarutbildningen med avslutning doktorsexamen i fysik med inriktning materialfysik vid Institutionen för ingenjörsvetenskap och fysik.

Vi söker en doktorand för att delta i Marie Sklodowska-Curie Actions doktorandnätverket (MSCA-DN) ”OPVStability”, som syftar till att öka livslängden hos organiska solceller genom att få en bättre förståelse för solcellens degraderingsmekanismer. OPVStability är ett tvärvetenskapligt forskarutbildningsnätverk med 10 universitet från 7 länder, som finansieras inom ramen för klustret "Excellent Science" i Horizon Europe-programmet. OPVStability syftar till att utveckla doktorandens vetenskapliga expertis för att producera excellent forskning och tvärvetenskapligt samarbete med forskare från olika ämnesområden såsom fysik, kemi, materialvetenskap till datavetenskap.

Den forskargrupp du kommer att ingå i har lång erfarenhet av materialvetenskaplig forskning med tillämpningar i organiska och perovskitsolceller. I forskargruppen samarbetar materialfysiker, beräkningsfysiker och fysikaliska kemister och den tillhör i det strategiska satsningsområdet materialvetenskap vid Karlstads universitet.

Arbetsuppgifter

Som doktorand ägnar du dig främst åt egen forskarutbildning. Forskarutbildningen, som består av 240 högskolepoäng, vid doktorsexamen och 120 högskolepoäng vid licentiatexamen, ger en möjlighet att kombinera studier med arbete. Som doktorand arbetar du självständigt och är beredd att på olika sätt bidra i ämnets och institutionens arbete och utveckling. Det kan efter överenskommelse bli aktuellt att delta i undervisning och administration, så kallad institutionstjänstgöring. Sådant arbete kan omfatta maximalt 20 % av full arbetstid. Arbetet som doktorand ger dig stor frihet att planera och lägga upp din dag själv. Det kräver engagemang, eget driv samt förmåga att strukturera för att nå i mål med avhandlingen. Erfarna handledare stöttar dig längs med vägen. För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Det specifika forskningsprojektet som doktoranden arbetar med inom OPVStability nätverket är ”Post-mortem analysis of devices”, där syftet är att undersöka förändringar i materialegenskaper efter att solcellerna har slutat fungera. För dessa studier kommer flertal komplementära mikroskopi- och spektroskopimetoder att användas.

Doktorandens huvudsakliga arbetsuppgifter inom forskning är att delta i ovannämnt forskningsprojekt, vilket omfattar experimentellt arbete och utveckling av mätmetoder samt analys och rapportering av resultat. Doktoranden förväntas delta i skrivandet av publikationer och presentera sina resultat på internationella konferenser. Anställningen innebär ett nära samarbete med övriga medarbetare och partners i forskningsprojektet.

Forskningsutrustning som finns tillgänglig vid Karlstads universitet inkluderar absorptions-, fluorescens- och infrarödspektroskopi, fotoelektronspektroskopi (XPS, UPS), elektronmikroskopi (SEM, TEM) och svepprobmikroskopi (AFM, C-AFM, och AFM-IR). Tillverkning och elektrisk testning av solceller kommer att utföras i det välutrustade solcellslaboratoriet. Även solceller från samarbetspartners kommer att undersökas.

Huvuddelen av ditt arbete kommer att utföras vid Karlstads universitet i Karlstad, Sverige. Kortare vistelser (secondments) kommer att äga rum på CSIC i Barcelona (Spanien), elektronmikroskopicentret ZFE/TUG (Österrike) och BGU (Israel). Perioder av experiment vid synkrotronanläggningar i Sverige och utomlands kan förekomma några gånger per år. Du kommer också att behöva delta i utbildningsaktiviteter och workshops som organiseras av OPVStability MSCA-DN.

Behörighet

För att bli antagen till forskarutbildningen måste den sökande uppfylla både grundläggande och särskilda behörighetskrav (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35).

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (Högskoleförordningen, Kap. 7, § 39).

Särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i fysik har den som avlagt en examen på avancerad nivå med huvudområde fysik med en fördjupning inom relevant område. Behörighet har även den som har en annan examen på avancerad nivå, med minst 60 högskolepoäng inom relevant område för forskarutbildning i fysik.

För att vara behörig enligt mobilitetsregeln för MSCA-DN programmet, får du inte ha bott i Sverige i mer än 12 månader, med arbete eller studier som huvudsaklig sysselsättning, under de senaste 3 åren, dvs. perioden 2020-10-23 till 2023-10-22.

Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift är ett krav.

Antagning och bedömningsgrunder

För att bli antagen till forskarutbildningen måste den sökande bedömas ha förmåga att tillgodogöra sig utbildningen (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35). Antagning sker efter individuell prövning. Särskilt bedöms den sökandes studieresultat från tidigare utbildning, inriktning på utbildningen, inriktning och kvaliteten hos de självständiga, skriftliga arbetena som ingått i utbildningen, språkfärdighet i engelska, muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter, samt den sökandes avsikt att närvara och delta i forskningsmiljön.

Den sökandes beredskap att resa till projektets samarbetspartners och delta i de planerade forskningsvistelserna bedöms med stor vikt. Stor vikt fästs även vid personliga egenskaper som god samarbetsförmåga, gott omdöme, ansvarstagande, engagemang för verksamheten och ett positivt förhållningssätt till medarbetare.

Tidigare erfarenhet av molekylära halvledarmaterial och solceller är meriterande. Även erfarenhet av materialkarakteriseringsmetoder såsom svepprobmikroskopi, elektronmikroskopi och röntgenbaserade spektroskopimetoder är meriterande. Internationell erfarenhet är meriterande.  

Villkor

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer en anställning som doktorand att erbjudas (Högskoleförordningen, Kap 5, § 3). Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier, alternativt 5 års studier om 80 % och 20 % undervisning eller annan institutionstjänstgöring. Anställningen är tidsbegränsad på först ett år och kan därefter förlängas med högst två år i taget med tillträde enligt överenskommelse. Startdatum är så snart som möjligt, företrädesvis före 1 mars 2024.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska, danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • ett personligt brev där den sökande beskriver bakgrunden till sitt intresse för den sökta anställningen,
  • en meritförteckning (CV),
  • examensbevis med förteckning över ingående kurser, eller bestyrkt förteckning över genomgångna och avklarade kurser med betyg och datum,
  • kopia av magister- eller masteruppsats, eller motsvarande,
  • om det är aktuellt, kopior av publikationer eller intyg av andra meriter,
  • eventuellt rekommendationsbrev,
  • två referenser, exempelvis från lärare, handledare, tidigare eller nuvarande chef.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

Handlingar som inte kan lämnas in i digital form kan skickas till nedanstående adress:
Karlstads universitet
Hanna Ljungdahl
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 2023-11-06

Ange referensnummer: REK 2023/200

För sökande med utländsk examen

Om din examen är från ett lärosäte utanför Sverige eller inte har kontrollerats av en svensk myndighet tidigare är det viktigt att du bifogar diplom och ämnesförteckningar som underlättar bedömning. Ange i din ansökan en kontakt (telefonnummer eller e-post) till utfärdande lärosäte som kan verifiera examen.

Kontakt OPVStability

För mer information om OPVStability och forskarutbildningen, kontakta projektledare Dr. Julirose Kourist, opvstability@tugraz.at

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt, företrädesvis före 1 mars 2024.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2023/200
Kontakt
  • Ellen Moons, Professor, Karlstad University , +46547001903
  • Lars Johansson, Head of department, +46547001677
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2023-10-04
Sista ansökningsdag 2023-11-06

Tillbaka till lediga jobb