Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Institutionen för ingenjörsvetenskap och fysik vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap bedriver en betydande forsknings- och utbildningsverksamhet bland annat inom området maskinteknik och materialteknik. Institutionen erbjuder kurser i fakultetens program på grundnivå och avancerad nivå i materialteknik och maskinteknik, samt högskoleingenjörsprogrammet i innovationsteknik och design. Institutionen har en väl utvecklad forskningsverksamhet i materialteknik, fokuserad på avancerade material och verktygsstål, additiv tillverkning, samt utmattning inklusive UHCF (ultra-high cycle fatigue) och tribologi i industriella tillämpningar.

Vid institutionen finns även ämnena fysik och elektroteknik.

Arbetsuppgifter

Arbetet består huvudsakligen av undervisning inom det maskintekniska området. Exempel på förekommande arbetsuppgifter är föreläsningar, övningar och laborationer, samt kursplanering och kursutveckling. Du kommer främst att arbeta med undervisning i högskole- och civilingenjörsprogrammen. Undervisning inom maskinkonstruktion med CAD, produktutveckling och maskinelement är väsentliga delar, men även andra moment inom ingenjörsutbildningarna kan bli aktuella, till exempel tillverkningsteknik. I mån av kompetens är också undervisning inom teknisk design aktuell. Administrativa uppgifter ingår. Deltagande i forskningsprojekt inom maskinteknik kan bli aktuellt. Samverkan med näringslivet är en viktig del av ämnets verksamhet och du förväntas skapa kontakter och medverka i externa uppdrag.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetsadjunkt i maskinteknik är den som har minst en högskoleingenjörsexamen inom det maskintekniska området. Annan ingenjörsutbildning kan bedömas vara behörig, om utbildningen kompletterats med relevant yrkeserfarenhet inom det maskintekniska området.

Enligt Karlstads universitets anställningsordning ska lärare ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl såväl som genomförd högskolepedagogisk utbildning. Om utbildningen saknas, kan en anställning ändå ske, under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra den under de första två årens anställning.

Bedömningsgrunder

Av särskild vikt:

 • Yrkeserfarenhet av produktutveckling, maskinkonstruktion och produktionsanpassning
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
 • Visad pedagogisk skicklighet

Av stor vikt:

 • Personliga egenskaper som god samarbetsförmåga, att du är strukturerad, självgående och initiativrik

Meriterande:

 • Civilingenjörsexamen i maskinteknik
 • Kunskaper och erfarenhet inom teknisk design
 • Kunskaper och erfarenhet inom materialteknik
 • Kunskaper och erfarenhet inom hållfasthetslära och FEM

För behörighetskrav och bedömningsgrunder i övrigt hänvisas till Karlstads universitets anställningsordning https://intra.kau.se/dokument/upload/C10B9E191890e14FBCMJA231CC05/Anstallningsordningen_signed_20220928.pdf

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde 1 september 2023 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.


Ansökan ska innehålla:

 • CV.
 • Personligt brev med beskrivning av den sökandes kvalifikationer i förhållande till anställningens innehåll.
 • Beskrivning av pedagogiska och yrkesmässiga meriter.
 • Kopior av relevanta betyg, examensbevis, intyg från tidigare verksamhetsmiljöer och rekommendationsbrev som styrker tidigare erfarenheter.
 • Redogörelse för språkkunskaper.
 • Två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer, ska skickas till nedanstående adress.

Karlstads universitet
HR-avdelningen,
Elisabeth Wessling
651 88 KARLSTAD

Ange referensnr: REK2023/112

Sista ansökningsdag: 21 juni 2023   

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2023/112
Kontakt
 • Lars Johansson, prefekt , +46547001677
 • Lasse Jacobsson, studierektor/universitetsadjunkt, +46547001656
Facklig företrädare
 • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
 • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2023-05-16
Sista ansökningsdag 2023-06-21

Tillbaka till lediga jobb