Karlstads universitet / Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Miljö- och energisystem består idag av 18 medarbetare och är ett av fyra ämnen vid Institutionen för Ingenjörs- och kemivetenskaper. Vi utbildar huvudsakligen högskole- och civilingenjörsstudenter inriktningen energi- och miljöteknik. De vanligaste arbetsgivarna för våra studenter är fjärrvärmebolag, processindustrin (till exempel pappers- och massa), VVS-konsultbolag (värme/kyla/ventilation), kommunala VA-verk samt produktutvecklande företag (värmepumpar, fordon etc.). Ofta får våra ingenjörer också arbetsledande uppdrag. Vi har ett stort intresse av pedagogiskt arbete och i de två senaste utvärderingarna fick vår utbildning betyget mycket hög kvalitet.

Vår forskning är samlad kring hållbar teknikutveckling med fokus på energieffektivisering, biobränslesystem, reningsteknik samt förpackningsdesign. Vi arbetar utifrån en värderingsgrund definierad av hållbar utveckling med en huvudsaklig tillämpning inom området skoglig bioekonomi. Vi driver bland annat företagsforskarskolan EXACT (Excellence in Advancing for a Circular Transition) tillsammans med ämnena Kemiteknik, Kemi och Datavetenskap.

Vi erbjuder en nyfiken arbetsplats med studenter, medarbetare och besökare från olika delar av världen. Vi är ett personligt universitet med samarbete över gränser och ser fram emot att välkomna en ny kollega med intresse för reningsteknik.

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår undervisning och utveckling av kurser inom områdena miljösystemanalys, reningsteknik och hållbar utveckling samt inom energi- och miljöingenjörsprogrammet. Detta sker generellt både självständigt och tillsammans med andra lärare. Vi förväntar oss att du har ett intresse av och aktivt deltar i pedagogiska diskussioner, programutveckling samt övriga frågor som rör grundutbildningen. Viss administration utgör en naturlig del av arbetsuppgifterna.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som har en kandidatexamen inom energi- och miljöteknik eller annat närliggande ämnesområde.

Utöver det krävs genomförd högskolepedagogisk utbildning. Om utbildningen saknas, kan en anställning ändå ske, under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra den under de första två årens anställning. För behörighetskrav i övrigt hänvisas till Karlstads universitets anställningsordning http://intra.kau.se/dokument/upload/C10B9E191890e14FBCMJA231CC05/Anstallningsordningen_signed_20220928.pdf

Då undervisningen sker på svenska kräver arbetet goda kunskaper i svenska (eller annat skandinaviskt språk) i både tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Vid tillsättningen kommer lika vikt att fästas vid relevant näringslivserfarenhet och pedagogisk skicklighet. Vid urval av behöriga sökande kommer särskild vikt att läggas vid:

  • yrkeserfarenhet av vattenreningsteknik,
  • erfarenhet av undervisning inom högre utbildning,
  • dokumenterad pedagogisk erfarenhet av kursutveckling på högskolenivå,
  • de personliga egenskaperna god samarbetsförmåga, ansvarstagande och engagemang för verksamheten,
  • vetenskaplig skicklighet,
  • goda kunskaper i engelska. 

Vid urval av behöriga sökande kommer stor vikt att läggas vid:

  • erfarenhet av rökgasrening,
  • erfarenhet av systemanalys,
  • erfarenhet av att arbeta med hållbar utveckling,
  • erfarenhet av arbete i laboratoriemiljö.

Åberopade bedömningsgrunder skall vara dokumenterade. För behörighetskrav och bedömningsgrunder i övrigt hänvisas till Högskoleförordningen, HF, kapitel 4 § 4.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid, med tillträde 1 november eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.

Du ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.


Ansökan ska innehålla:

  • CV.
  • Personligt brev med beskrivning av dina kvalifikationer i förhållande till anställningens innehåll.
  • Beskrivning av pedagogiska och yrkesmässiga meriter.
  • Kopior av relevanta betyg, examensbevis, och intyg från tidigare verksamhetsmiljöer.
  • Redogörelse för språkkunskaper.
  • Två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef.


Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer, ska skickas till nedanstående adress.

Karlstads universitet
Hanna Ljungdahl
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 2024-10-20                                

Ange referensnr: REK2024/149

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-11-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2024/149
Kontakt
  • Stefan Frodeson, 054-7002081, stefan.frodeson@kau.se
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2024-09-09
Sista ansökningsdag 2024-10-20
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb