Karlstads universitet / Institutionen för språk, litteratur & interkultur

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap söker nu Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL, (kau.se/csl) en gästforskare. Anställningens omfattning är 15% av en heltidsanställning och gäller under 2025.

Forskningsmiljön har sin bas vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur, men med förgreningar i många ämnen som samverkar runt lärarutbildningen. Det är en rik miljö där ämnesdidaktiska frågor med inriktning mot språk och litteratur från olika traditioner, teorier och metoder möts och utvecklas. Anställningen som gästforskare är placerad vid institutionen för språk, litteratur och interkultur innebär att ingå i ett specifikt forskningsprojekt Lärare och influencer? Sociala medier som arena för yrkesutövning (https://www.gu.se/forskning/larare-och-influencer-sociala-medier-som-arena-for-yrkesutovning) och på så sätt bidra till denna forskningsmiljö. Projektet Lärare och influencer? Sociala medier som arena för yrkesutövning (VR/UVK, Dnr 2021-03948), intresserar sig, utifrån ett professionsperspektiv, för lärares inlägg på sociala medier som riktar sig till skolelever.

Arbetsuppgifter

Gästforskaren ska i huvudsak engagera sig i aktiviteter relaterade till forskning inom ovanstående projekt. Innehavaren av denna anställning kommer att verka i en ämnesdidaktisk miljö där lärarutbildare, forskare och projekt fokuserar språk- och litteraturdidaktisk forskning. Gästforskaren förväntas bidra till såväl CSL:s forskningsmiljö som det specifika forskningsprojektet, och i anställningen ingår att aktivt och regelbundet under anställningen arbeta på plats i Karlstad, samt att aktivt delta i miljöns seminarieverksamhet.

Behörighetskrav

Behörig till anställning som gästforskare är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. För denna anställning är ett behörighetskrav att avlagd doktorsexamen ska ha en inriktning mot skolämnet svenska. Ytterligare ett krav är lärarutbildning i skolämnet svenska. Krav för anställningen är även god muntlig och skriftlig färdighet i såväl svenska som engelska.

Bedömningsgrunder

Vi lägger stor vikt vid vetenskaplig kvalitet i sökandens tidigare publikationer. Det är av särskild vikt att ha bedrivit studier som belyser frågor om professionsfrågor i relation till undervisning i skolämnet svenska och/eller interaktion i klassrummet. Meriterande är erfarenhet av och visad förmåga att analysera omfattande material med både kvantitativa som kvalitativa metoder.

Karlstads universitet fäster stor vikt vid den sökandes personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga med forskare på såväl en nationell som en internationell arena, förmåga att skapa goda relationer till arbetskamrater och studenter och förmåga att ta egna initiativ och visa engagemang för andra. Vi värdesätter god administrativ kompetens, god förmåga att informera om forskning och utvecklingsarbete liksom god förmåga att samverka med kollegor och det omgivande samhället.

Villkor

Anställningen är en tidsbegränsad anställning omfattar 15% av en anställning under 2025, med tillträde senast 15 februari 2025 (eller enligt överenskommelse), till och med 2025-12-31.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika bakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen i relation till anställningens inriktning (max 2-3 sidor)
  • Meritförteckning med vidimerade kopior av betyg, examensbevis, etc
  • Kopia av eller länk till doktorsavhandling och andra relevanta publikationer (max 5 stycken)
  • Övriga handlingar som sökanden önskar åberopa (ex. samverkan med det omgivande samhället)
  • Två referenspersoner eller rekommendationsbrev

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

Ange ref.nr: REK2024/222

Sista ansökningsdag: 3 januari 2025

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 15 februari 2025
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 15 %
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2024/222
Kontakt
  • Christina Olin-Scheller, professor, +46547001689, christina.olin-scheller@kau.se
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714, thomas.bragefors@kau.se
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434, denita.gustavsson@kau.se
Publicerat 2024-12-09
Sista ansökningsdag 2025-01-03
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb