Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning
Institutionen för ingenjörsvetenskap och fysik vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap söker en postdoktor i fysik för att delta i forskningsprojekt om perovskitsolceller. Institutionen har en stark forskningsprofil inom material för solenergitillämpningar. Den aktuella forskargruppen, där postdoktorn kommer att vara verksam, fokuserar på molekylära och nya solcellsmaterial och har ett brett internationellt samarbetsnätverk. Forskningslaboratorierna är väl utrustade med moderna anläggningar för framställning och testning av solceller och ett flertal instrument för karaktärisering av struktur, sammansättning, elektronstruktur och optiska egenskaper hos material. Utöver det använder forskargruppen också röntgenbaserade metoder vid synkrotronlaboratorier.

Anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare. Därför riktar vi oss till dig som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att delta i två externfinansierade europeiska forskningsprojekt, “In-situ laser fabrication of graphene electrodes and interlayers for next generation CIGS/Perovskite solar cells” (LASERGRAPH) och ”Dry production routes for large-area benign metal halide perovskite solar cells” (PERDRY). De aktuella projekten finansieras av Vinnova inom ramen för Flag-ERA programmet, associerat till EU:s flagskepp Grafen och av Energimyndigheten inom ramen för SOLAR-ERA-NET programmet.

Arbetet innebär såväl att planera och utföra experiment, att redovisa resultat, och att kommunicera med övriga nationella och internationella projektpartners. Samarbete, diskussioner och möten med projektpartners är en viktig del av arbetsuppgifterna, såsom att delta i skrivandet av publikationer och konferensbidrag. För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Det experimentella arbetet innebär mer specifikt experimentella studier av egenskaper hos solcellsmaterial, grafen-baserade material och andra gränsskiktmaterial för tandemsolceller. Arbetet  kan även till viss del innehålla tillverkning av solcellsmaterial och solceller. Mätmetoder som är av specifik vikt är UV- och röntgenfotoelektronspektroskopi (UPS och XPS), röntgenabsorptionsspektroskopi (NEXAFS), kelvinprob, fouriertransform infraröd (FTIR) spektroskopi, samt atomkraftmikroskopi (AFM).

Behörighetskrav
Behörig att anställas som postdoktor är du som högst tre år före ansökningstidens utgång har avlagt doktorsexamen i fysik eller annat ämne med relevans för arbetet eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Äldre examen kan beaktas när särskilda skäl föreligger, t.ex. föräldraledighet, ledighet på grund av sjukdom eller andra liknande omständigheter.

Utmärkta kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.

Bedömningsgrunder
Särskild vikt läggs vid dina akademiska meriter avseende följande relevanta forskningsområden:

- Dokumenterad erfarenhet av karakterisering av perovskitmaterial för tillämpning i solceller.
- Dokumenterad erfarenhet av forskning inom grafenbaserade material.
- Dokumenterade kunskaper och praktiska färdigheter inom de spektroskopi- och mikroskopimetoderna som nämns ovan.

Stor vikt läggs vid din erfarenhet av att skriva och publicera forskningsartiklar i internationella tidskrifter, samt internationell erfarenhet av forskning och samarbete.

Vi fäster också stor vikt vid den sökandes personliga egenskaper, så som god samarbetsförmåga, förmåga att arbeta självständigt, god organisationsförmåga, noggrannhet, och utmärkta kommunikationsfärdigheter. Ett positivt förhållningssätt gentemot kollegor är en självklarhet.

Erfarenhet av framställning och elektrisk testning av perovskitbaserade tandemsolceller är meriterande.

Villkor
Anställningen är en visstidsanställning på heltid, tidsbegränsad till 18 månader från startdatum. Tillträde 1 december 2020 eller enligt överenskommelse.

Övrigt
Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan
Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla följande handlingar:

-Personligt brev, med beskrivning av dina kvalifikationer och forskningsintressen i förhållande till anställningens innehåll
-CV
-Publikationslista
-Kopior av relevanta betyg, examensbevis, intyg som styrker tidigare anställningar och rekommendationsbrev
-Kopia av doktorsavhandling och andra relevanta publikationer
-Redogörelse för språkkunskaper
-Två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef eller handledare.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller. De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer skickas till: Karlstads universitet Registrator 651 88 Karlstad Ange ref.nr: REK2020/213

Sista ansökningsdag: 3 november 2020

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2020/213
Kontakt
  • Lars Johansson, Head of department, +46 54 700 1677, lars.johansson@kau.se
  • Ellen Moons, Professor, +46 54 700 1903, ellen.moons@kau.se
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-700 1714
  • Tony Ingemarsson, OFR , 054-700 1404
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-700 1434
Publicerat 2020-10-14
Sista ansökningsdag 2020-11-03

Tillbaka till lediga jobb