Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 19 000 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Karriärmöjligheter i medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet
Vid Karlstads Universitet bedrivs forskning och utbildning i medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för Geografi, Medier och Kommunikation (GMK), en del av fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet är en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö. Gränsöverskridande kontakter och globala perspektiv är självklara i vårt arbete.

Grundutbildning genomförs i huvudsak inom två stora utbildningsprogram Information & PR samt Medier och kommunikation, det senare med de två spåren Kommunikation och globala medier samt Visuell kommunikation och design. Ett flertal nischkurser både på campus och på distans utgör valbara kurser för ämnets studenter.

Vid ämnet bedrivs forskning på hög internationell nivå. Vårt övergripande forskningsperspektiv är globala mediestudier, vilket inbegriper studier av såväl globala medieindustrier och journalistik som vardagens medierutiner i ett alltmer mångfacetterat medielandskap. Inom detta övergripande perspektiv bedriver vi forskning främst inom två profilområden: (1) Kommunikation, kultur och identitet, och (2) Medier, demokrati och medborgarskap. Institutionens forskare är vana att publicera sig internationellt och att söka och få externa medel för forskning. Miljön är internationellt orienterad och nu i en expansionsfas. Vi har nyligen mottagit ett större forskningsanslag från Anderstiftelsen för att starta The Ander Centre for Research on News and Opinion in the Digital Era (NODE), vilket gör att vi nu har möjlighet att rekrytera nya medarbetare till ett antal tjänster och stärka forsknings- och utbildningskapaciteten inom båda våra profilområden. Vi söker därför:

  • En lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, verksam inom profilområdet kommunikation, kultur och identitet.
  • En lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, verksam inom profilområdet demokrati och medborgarskap.
  • En postdoc (2 år) i medie- och kommunikationsvetenskap, inriktning nyheter, opinionsbildning och digitala medier (knuten till NODE).
  • En doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, inriktning nyheter, opinionsbildning och digitala medier (knuten till NODE).
  • En doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, öppen inriktning.

Mer information om universitetet finns på www.kau.se och mer information om avdelningen finns på http://www.kau.se/media. Tjänsteort för samtliga tjänster är Karlstad.

Arbetsuppgifter för postdoktor i medie- och kommunikationsvetenskap, inriktning nyheter, opinionsbildning och digitala medier.
Denna postdoktoranställning ger dig möjlighet att under 2 år arbeta med ett forskningsprojekt som har relevans för och anknytning till något eller båda av NODEs två huvudsakliga forskningsprogram, d v s (1) människors vägar till information om samhället i det nya medielandskapet där journalistiken inte längre har en självklar roll, och (2) hur organisationer, företag och myndigheter agerar/resonerar när den överhängande möjligheten av en journalistisk granskning minskar eller försvinner, och i vilken utsträckning det finns några alternativa krafter, exempelvis medborgarjournalister, aktivister, myndigheter, konkurrenter som upplevs fylla samma eller liknande funktioner, samt vilka kommunikationsstrategier dessa aktörer använder när det inte går att nå ett stort antal medborgare via ett massmedium.  

Du förväntas också bidra till NODEs forskarmiljö samt institutionens forskningsmiljö generellt genom aktivt deltagande i seminarier, symposier, möten etc.  

Som postdoktor kommer dina arbetsuppgifter i huvudsak vara knutna till forskning. En del av tjänsten, dock inte mer än 20 procent, kan bestå av annan tjänstgöring exempelvis undervisning, handledning, examinationer, kursansvar och kursutveckling. 

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen i ämnet/ närliggande område eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom relevant område. Doktorsexamen får inte vara äldre än tre år vid ansökningstidens utgång. Även äldre examina får beaktas om det finns särskilda skäl t.ex. föräldraledighet och sjukdom. 

Bedömningsgrunder
Förutom allmän behörighet för postdoktor enligt ovan är det 

  •  Av särskilt stor vikt att det valda forskningsprojektet är innovativt, genomförbart, och har en tydlig internationell anknytning. 
  • Av särskilt stor vikt att den sökandes projekt har anknytning till något av följande teman:

1) människors vägar till information om samhället i det nya medielandskapet där    journalistiken inte längre har en självklar roll.

2a) hur organisationer, företag och myndigheter agerar/resonerar när den överhängande möjligheten av en journalistisk granskning minskar eller försvinner och i vilken utsträckning det finns några alternativa krafter, exempelvis medborgarjournalister, aktivister, myndigheter, konkurrenter som upplevs fylla samma eller liknande funktioner.

2b) vilka kommunikationsstrategier dessa aktörer använder när det inte går att nå ett stort antal medborgare via ett massmedium. 

  • Av stor vikt att det i ansökan ingår en genomtänkt och realistisk publikationsplan (gärna med angivande av delstudier, tänkta publikationskanaler/tidskrifter o dyl)
  • Av stor vikt är dokumenterad vetenskaplig skicklighet inom något av följande forskningsområden: journalistik, nyhetsmedier, mediekonsumtion, opinionsbildning, politisk kommunikation, strategisk kommunikation
  • Av vikt att den vetenskapliga skickligheten är dokumenterad i första hand genom publikationer i tidskrifter med internationellt peer-review system – minst en publicerad vetenskaplig artikel i internationell tidskrift med peer-review är ett krav.
  • Av vikt att den vetenskapliga skickligheten visats genom hög grad av problemformuleringsförmåga, teori- och metodvetenhet samt analysskicklighet.

Det ses också som meriterande om den sökande har

  •          förutom akademiska meriter även erfarenhet från praktiskt  kommunikationsarbete (journalistik, informatörsverksamhet o dyl.).
  •          erfarenhet av att utveckla och leda verksamhet
  •          internationell erfarenhet och erfarenhet av att undervisa på engelska
  •          erfarenhet av kursutveckling och webbaserad undervisning.
  •          erfarenhet av samverkan med det omgivande samhället. 

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad i två år på heltid.
Den sökande förväntas tillträda anställningen under hösten 2014. 

Ansökan ska bestå av

  • En projektplan (2,000 ord) där den sökande redogör för hur hen tänker sig att postdoktoranställning-projektet såväl passar in i forskningsområdet nyheter, opinionsbildning och digitala medier som i den egna forskningsprofilen.
  • Publikationsplan
  • Meritförteckning (med vidimerade kopior av betyg, intyg och dylikt)
  • Åberopade vetenskapliga texter – avhandling, vetenskapliga artiklar eller böcker/bokkapitel – som visar den sökandes vetenskapliga förmåga.
  • Redogörelse för praktiska erfarenheter och anställningar av betydelse
  • Ett kortfattat (1,000 ord) personligt brev om den sökandes bakgrund, varför sökanden är intresserad av befattningen och synen på forskning
  • Två rekommendationsbrev och kontaktuppgifter till två referenspersoner 

Ansökan görs i universitetets webbaserade verktyg MyNetwork. De underlag som inte kan skickas digitalt, exempelvis böcker och publikationer, skall skickas i två exemplar till

Karlstads universitet
Personalavdelningen
651 88 Karlstad

Ange referensnummer REK2013/101

Sista ansökningsdag: 23 maj 2014

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2014-01-19
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Hösten 2014
Löneform Individuell lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2013/101
Kontakt
  • Prefekt Solveig Nilsson-Lindberg, 054-700 1272
  • Professor André Jansson, 054-700 1635
  • Professor Henrik Örnebring, 054-700 1642
  • Studierektor Christer Clerwall, 054-700 1106
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-700 1714
  • Marika Örtqvist, OFR marika.ortqvist@karlstad.lararforbundet.se, 070- 641 96 90
Publicerat 2014-02-20
Sista ansökningsdag 2014-05-23

Tillbaka till lediga jobb