Karlstads universitet/Institutionen för geografi, medier och kommunikation

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Medie- och kommunikationsvetenskap är en del av institutionen för geografi, medier och kommunikation vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap och utgör en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö. Gränsöverskridande kontakter och globala perspektiv är självklara i vårt arbete. Institutionen ansvarar för utbildning inom ett flertal grundutbildningsprogram samt program på avancerad nivå. Grundutbildning genomförs i huvudsak inom två stora utbildningsprogram, Kommunikation & PR samt Medier och Kommunikation. Det senare med de två spåren Visuell kommunikation och design samt Digitala medier och analys (fokuserat på teoretisk och praktisk analys av medieinnehåll och medieanvändning i digitala miljöer, t.ex. mobila och sociala medier).

Forskning i medie- och kommunikationsvetenskap bedrivs inom två profilerade forskningsmiljöer inom institutionen: centrumbildningen Geomedia http://www.kau.se/geomedia/ och forskningscentret NODE (The Ander Centre for Research http://www.kau.se/geomedia/on News and Opinion in the Digital Era) https://www.kau.se/media/node. Mer information om universitetet finns på www.kau.se och mer information om ämnet finns på http://www.kau.se/media.

Arbetsuppgifter

Som medarbetare vid ämnet kommer du främst att undervisa inom utbildningsprogrammen, fristående kurser och i förekommande fall uppdragsutbildningar. Det huvudsakliga undervisningsområdet för tjänsten är praktiskt skrivande, men undervisning även inom andra områden inom medie- och kommunikationsvetenskap kan ingå. Undervisning, handledning, examinationer, kursansvar och kursutveckling ingår i anställningen, liksom att aktivt delta i ämnets och institutionens utvecklingsarbete rörande undervisning och samverkan med det omgivande samhället.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen. I normalfallet har en universitetsadjunkt 10-20 % kompetensutvecklingstid som kan användas till forskning och annan kompetensutveckling.

Varför ska du välja Karlstads universitet?

Universitetet siktar framåt, det märks i allt vi gör och här finns alltid utrymme för dina idéer samt ditt engagemang. Vår välrenommerade utbildning och forskning kännetecknas av nära relationer med det omgivande samhället. Vi har en internationaliserad verksamhet och hos oss möter du medarbetare, studenter och besökare från hela världen. Universitetet verkar systematiskt för en social, ekonomisk och miljömässigt hållbar samhällsutveckling. En anställning hos oss innebär flera fördelaktiga förmåner, exempelvis lunchpass på ett gym beläget på universitetsområdet, läs mer om våra förmåner här: www.kau.se/jobba-hos-oss/jobb/förmåner. Vill du arbeta i en spännande och ung akademisk miljö som vill framåt är Karlstads universitet rätt plats!

Behörighetskrav

Behörig till anställningen som universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap är den som har avlagt examen på avancerad nivå (dvs magister/Masternivå) i medie- och kommunikationsvetenskap eller närliggande ämne, samt visat pedagogisk skicklighet. Då undervisningen till stor del består av att ge återkoppling på studenters texter på svenska är det ett krav att du har mycket goda kunskaper i svenska i såväl tal som skrift från anställningens start.

Enligt Karlstads universitets anställningsordning ska lärare ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl såväl som genomförd högskolepedagogisk utbildning. Om utbildningen saknas, kan en anställning ändå ske, under förutsättning att den anställde förbinder sig att genomföra den under de första två årens anställning. För behörighetskrav i övrigt hänvisas till Karlstads universitets anställningsordning.

Bedömningsgrunder

Vid bedömningen av sökande för tjänsten är det av särskild vikt att:

 • du har erfarenhet av praktiskt/yrkesmässigt skrivande, t ex som journalist, kommunikatör, copywriter eller motsvarande,

Vi lägger stor vikt vid att:

 • du kan kommunicera väl muntligt och skriftligt i olika sammanhang,
 • du har erfarenhet av att självständigt arbeta med och använda olika digitala system,
 • du är flexibel, har god organisationsförmåga, och kan samplanera med kollegor på ett för verksamheten ändamålsenligt sätt,
 • du har erfarenhet av att undervisa och handleda inom kurser på högskole-/universitetsnivå.
 • att du har erfarenhet av undervisning i praktiskt skrivande.

Av vikt är också att:

 • du har god samarbetsförmåga och förmåga att ta egna initiativ,
 • du har de erfarenheter och den kompetens som krävs för att snabbt komma in i anställningen som universitetsadjunkt.

Det ses också som meriterande om du har:

 • erfarenhet av kursutveckling och webbaserad undervisning
 • erfarenhet av samverkan även med det omgivande samhället
 • Pedagogiska utnämningar och utbildningar

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning. Omfattningen är 100 % med tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan tillämpas.

Anställningen bygger på att erfordeliga beslut fattas.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska, danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.


Ansökan ska innehålla:

 • CV
 • Personligt brev med beskrivning av den sökandes kvalifikationer i förhållande till anställningens innehåll.
 • Beskrivning av pedagogiska och yrkesmässiga meriter.
 • Kopior av relevanta betyg, examensbevis, intyg från tidigare verksamhetsmiljöer och rekommendationsbrev som styrker tidigare erfarenheter.
 • Redogörelse för språkkunskaper
 • två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef


Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer, ska skickas till nedanstående adress.

Karlstads universitet
Hanna Ljungdahl
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 11 Oktober 2023

Ange referensnr: REK2023/196

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2023/196
Kontakt
 • Mats Nilsson, Prefekt, 076-1056976
 • Sol Agin, Studierektor, 073-3019934
Facklig företrädare
 • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
 • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2023-09-18
Sista ansökningsdag 2023-10-11

Tillbaka till lediga jobb