Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap utlyser en anställning som postdoktor i biologi vid Institutionen för miljö- och livsvetenskaper, med fokus på värd-parasitinteraktioner mellan hotade sötvattensmusslor och deras värdfiskar.

Naturresurs Rinnande Vatten (NRRV) är en forskningsmiljö inom Institutionen för miljö- och livsvetenskaper som bedriver såväl grundläggande som tillämpad forskning i och längs sjöar och vattendrag samt i deras omgivande landskap. Inom forskningsmiljön är man intresserad av hållbar användning av naturresurser inom avrinningsområden och strävar efter att finna lösningar på miljöproblem, vilka gynnar det mänskliga samhället så väl som naturen. Forskningsområden som berörs av NRRV inkluderar vattenkraftens effekter på konnektivitet, akvatisk-terrestra interaktioner och habitat, vinterekologi under globala klimatförändringar, hotade arter som unionida musslor, miljövård och socio-ekologisk forskning relaterad till vattenreglering och fiske (http://www.nrrv.se/). Många forskningsprojekt genomförs i samarbete med olika aktörer från industrin, förvaltningen, intresseorganisationer och landägare.

Anställningen är en visstidsanställning på heltid under två år. Undervisning eller annan institutionstjänstgöring upp till 20% kan komma att ingå i anställningen.

Arbetsuppgifter

Den globala förlusten av biologisk mångfald har allvarligt påverkat ekosystemens struktur och funktion i akvatiska miljöer. En starkt hotad grupp av organismer som tidigare var vanlig i vattendrag är de unionida musslorna, vilka i livskraftiga bestånd kan ha stor påverkan på ekosystemfunktioner och biologisk mångfald. Det är därför angeläget att förstärka eller återintroducera musselpopulationer i många vattendrag. Unionida musslor har ett obligatoriskt parasitstadium på en eller flera värdfiskarter. För att bevara och förstärka musselpopulationer behöver funktionella värdfiskarter identifieras. Flodpärlmusslan (Margaritifera margaritifera) minskar över hela sitt utbredningsområde. Flodpärlmusslan lever som gälparasit på laxfisk (i Sverige öring (Salmo trutta) och/eller atlantlax (S. salar)) i 10-12 månader.

Postdoktorn kommer att studera värd/parasit- och återintroduktionsbiologi hos flodpärlmusslan och dess värdfiskar, både i fält och vid kontrollerade experiment vid vårt strömlaboratorium vid Karlstads universitet. Forskningsfrågorna är fokuserade kring öringens och atlantlaxens värdfiskfunktion för flodpärlmusslan, i syfte att stödja förvaltningsbeslut om musslor och deras värdfiskar. Dessutom kan forskning om värdfisken som spridningsvektor för musslor eller forskning om immunrelaterade interaktioner mellan musslan och dess värdfiskar komma ifråga. Vilka specifika forskningsfrågor som ska behandlas kommer att beslutas i samråd med kandidaten.

Den sökande förväntas vara verksam på universitetet och delta i forskningsmiljön.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen i ekologi eller annat närliggande ämne eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen och har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång.

Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Utmärkt muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska krävs.

Bedömningsgrunder

Vi söker en mycket motiverad kandidat med vetenskaplig erfarenhet av akvatisk ekologi.

Vid urval av behöriga sökande kommer särskild vikt läggas vid dokumenterad vetenskaplig kompetens, vilket framgår av kvaliteten på den sökandes doktorsavhandling, publicerade vetenskapliga artiklar och andra vetenskapliga meriter. Särskild vikt kommer även att läggas vid kunskaper i experimentell design och statistisk (inkl. datorprogram som t ex R), samt erfarenhet av att utföra experiment och undersökningar i fält och på lab i akvatiska miljöer.

Vid urval kommer stor vikt att läggas vid vetenskaplig erfarenhet av fiskekologi eller ekologin hos musslor. Stor vikt kommer även att läggas vid personliga egenskaper så som god samarbetsförmåga, förmåga att etablera goda relationer, ta initiativ samt visa engagemang inför andras initiativ.

Genomförd behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning är meriterande samt B-körkort eftersom mycket av det praktiska arbetet kommer utföras i fält.

Villkor

Tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år med tillträde 1 maj 2022, eller enligt överenskommelse.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Information om hur din ansökan kan se ut hittar du i "Vad ska ingå i min ansökan?”
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • CV
  • personligt brev, med beskrivning av dina kvalifikationer och forskningsintressen i förhållande till anställningens innehåll och bedömningsgrunderna
  • publikationslista (vid sampublicering ska den egna rollen framgå) samt högst 10 publikationer som bifogas.
  • kopior på relevanta betyg, examensbevis, intyg som stärker tidigare anställningar och rekommendationsbrev.
  • kopia på doktorsavhandling och andra relevanta publikationer
  • två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef

Ange ref.nr: REK 2022/39

Sista ansökningsdag: 2022-03-14

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2022/39
Kontakt
  • Martin Österling, professor, 0734-615650
  • Larry Greenberg, prefekt, +46 54 700 1543
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-700 1714
  • Tony Ingemarsson, OFR , 054-700 1404
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-700 1434
Publicerat 2022-02-21
Sista ansökningsdag 2022-03-14

Tillbaka till lediga jobb