Karlstads universitet / Centrala stödfunktioner / Kommunikationsavdelningen

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Kommunikationsavdelningen bidrar till att öka kunskapen om Karlstads universitets utbildning och forskning i Sverige och internationellt. Avdelningen arbetar strategiskt och operativt med bland annat forskningskommunikation, marknadsföring av universitetets utbildningar, varumärkesfrågor, mediekontakter och PR samt kommunikation till medarbetare, studenter och externa målgrupper genom bland annat webb, sociala medier och evenemang. Avdelningen utgör en del i universitetets centrala stödfunktioner och består av ett tjugotal medarbetare som drivs av engagemang, nyfikenhet, kreativitet och en stark vilja att bidra till universitetets mål och utveckling.

Nu söker vi en erfaren kommunikatör med fokus på forskningskommunikation.

Arbetsuppgifter

Arbetet innebär att kommunicera universitetets forskning på svenska och engelska till externa och interna målgrupper, till exempel via webb, sociala medier och mediekontakter. Du har regelbunden kontakt med forskare, prefekter och föreståndare för forskningscentra. Du kommer även arbeta med att marknadsföra universitetet. Du arbetar i nära samarbete med avdelningens övriga kommunikatörer och bidrar i den löpande uppföljningen och utvecklingen av kommunikationsarbetet.

Arbetet omfattar såväl strategiskt som operativt kommunikationsarbete, till exempel att:

 • vara rådgivare i kommunikationsfrågor i organisationen, särskilt forskningskommunikation.
 • utforma, genomföra och följa upp kommunikationsplaner.
 • skriva texter för interna och externa målgrupper som är relevanta, begripliga och som kan förmedla forskningens betydelse i samhället.
 • uppdatera och vidareutveckla webbplatser.
 • utveckla och underhålla universitetets sociala medier, med fokus på forskningskommunikation.
 • delta i arbetet med att marknadsföra universitetets utbildningar och att stärka vårt arbetsgivarvarumärke.
 • vara rådgivare, beställare och utförare när det gäller produktion av marknadsföringsmaterial, till exempel film och foto.
 • skriva och publicera material i externa pressrum och ha mediekontakter i samarbete med universitetets pressekreterare.
 • utföra omvärldsbevakning, som bland annat innebär att följa debatt och nyhetsflöde när det gäller forsknings- och utbildningsfrågor.

Vem är du?

Vi söker dig som har en akademisk examen inom kommunikation, journalistik eller motsvarande som  vi bedömer är relevant för tjänsten. Du har en aktuell och gedigen erfarenhet av arbete som kommunikatör och att arbeta med marknadsföring samt forskningskommunikation. Du har ett starkt intresse av forskning, att sprida kunskap om forskning och forskningsresultat i samhället och vill samarbeta med forskare om deras arbete och projekt. Vi fäster stor vikt vid förmågan att förmedla forskning på ett intresseväckande och kommunikativt sätt. Ett krav är även att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Det är meriterande om du har erfarenhet att ha arbetat i eller nära forskningsprojekt finansierade av EU eller andra större aktörer. Du bör ha vana av att arbeta med någon form av webbpubliceringsverktyg, till exempel Drupal och/eller Wordpress.

Som person är du ansvarskännande, strukturerad, prestigelös, lyhörd, serviceinriktad samt att du har en god förmåga att samarbeta med olika grupper inom och utanför organisationen. Det är viktigt att du har en egen drivkraft samtidigt som du ser dig som en del av ett team. Du är tydlig, kommunikativ, har en god förmåga att prioritera dina arbetsuppgifter, trivs med ett stundtals högt tempo och kan tänka kreativt kring lösningar på olika utmaningar.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning på 100 % med tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden. Ange två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef.

Ansökan ska innehålla

 • CV.
 • personligt brev med en beskrivning av dina kvalifikationer i förhållande till anställningen.
 • för anställningen relevanta dokument.
 • arbetsprov i form av exempelvis en pressrelease på svenska och engelska.

Alla handlingar som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan. Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller. Ange referensnummer REK2023/129 i din ansökan.

Sista ansökningsdag är den 5:e juni 2023.

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2023/129
Kontakt
 • Christina Knowles, tf. kommunikationschef, 054-7001023
Facklig företrädare
 • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
 • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2023-05-16
Sista ansökningsdag 2023-06-05

Tillbaka till lediga jobb