Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Beskrivning

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap vid Karlstads universitet och tekniska-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet utlyser tillsammans en plats inom forskarutbildningen inom materialfysik/materialkemi, specifikt inom AI-driven design av polymer-baserade elektrodmaterial för hållbar batteriteknologi, med s k ”double-degree”. Doktoranden kommer att vara antagen till forskarutbildning vid båda lärosätena, med avslutning doktorsexamen i fysik vid Karlstads universitet och kemi vid Uppsala universitet.

Forskningen i materialfysik vid Karlstads universitet (https://www.kau.se/fysik) inkluderar beräkningsvetenskapliga studier av materialfysik, ytstrukturer, nano-material, solcellsmaterial, molekylära halvledare och batterimaterial. Doktoranden kommer att ingå i en forskningsmiljö som avser att accelerera upptäckten av nya och hållbara energirelevanta material med hjälp av atomskalemodellering baserad på densitetsfunktionalteori (DFT) och artificiell intelligens.  

Programmet strukturkemi vid Institutionen för kemi – Ångström har sedan många år en verksamhet inriktad på utveckling av material och tillämpningar inom batteriområdet: Ångström Advanced Battery Center. Forskningen fokuserar på att ta fram nya elektrod- och elektrolytmaterial, karaktärisera dessa, förbättra materialen med avseende på batteriprestanda samt studera grundläggande kemiska egenskaper i batterier med både experimentella och teoretiska metoder. Forskningen är därmed både grundläggande och tillämpad.

Arbetsuppgifter

Som doktorand ägnar du dig främst åt egen forskarutbildning, det vill säga bedriva forskning och genomgå doktorandstudier. Forskarutbildningen består av 240 högskolepoäng (hp) vid doktorsexamen, och 120 hp vid licentiatexamen, och är en möjlighet till studier med lön, i kombination med arbete och chans till en början på en akademisk karriär.

Du kommer att fokusera på att öka förståelsen och tillämpningarna av beräkningsvetenskaplig materialdesign, materialmodellering och AI inom ramarna för ett forskningsprojekt kring ”AI-driven design av polymer-baserade elektrodmaterial för hållbar batteriteknologi”. Projektet syftar till att utveckla innovativa polymer-baserade elektrodmaterial för hållbara energilösningar. Därmed kommer atomistisk modellering och simulering, databehandling och integration av AI-metoder som symbolisk AI och artificiella neuronnät (neural network) vara centrala för att kunna angripa de vetenskapliga problemen och ge insikter om nya material. Arbetet kommer att utföras i nära samarbete mellan forskare vid Karlstads universitet, Ångström Advanced Battery Centre vid Uppsala universitet, samt externa partners inom fältet. Denna miljö kommer förse dig som doktorand med möjligheter att engagera dig i interdisciplinär forskning och delta i kunskapsutbyte med ledande expertis inom området.

Som doktorand arbetar du självständigt och är beredd att på olika sätt bidra i ämnenas och institutionernas arbete och utveckling. Ytterligare institutionstjänstgöring, som undervisning och administration kan tillkomma efter överenskommelse, motsvarande som mest 20 % av heltid.

Arbetet som doktorand ger dig stor frihet att planera och lägga upp din dag. Det kräver engagemang, eget driv samt förmåga att strukturera för att nå i mål. Erfarna handledare stöttar dig längs vägen. För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Detta är en unik möjlighet att bidra till forskningsfronten i gränslandet mellan AI, materialvetenskap och hållbar energi, vilket kommer att medföra en robust grund för en framtida akademisk och professionell karriär.

Behörighet

För att bli antagen till forskarutbildningen måste den sökande uppfylla både grundläggande och särskilda behörighetskrav (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35).

Grundläggande behörighet har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller
  • på annat sätt, inom eller utom landet, förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet har den som:

  • avlagt en examen på avancerad nivå med huvudområde kemi, fysik eller materialvetenskap med en fördjupning inom relevant område eller
  • avlagt annan examen på avancerad nivå, med minst 60 hp inom relevant område för forskarutbildningen eller
  • avlagt godkända prov på kurser i för inriktningen relevanta områden motsvarande minst 90 hp (varav minst 60 hp på avancerad nivå och minst 30 hp inom kemi, samt varav 15 hp utgör självständigt arbete) eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper

Antagning och bedömningsgrunder

För att bli antagen till forskarutbildningen måste den sökande bedömas ha förmåga att tillgodogöra sig utbildningen (Högskoleförordningen, Kap 7, § 35). Antagning sker efter individuell prövning.

Urvalet baseras på den sökandes tidigare studieresultat och kvaliteten hos de självständiga skriftliga arbeten som ingått i utbildningen. Vid urvalet tas också hänsyn till möjligheten att närvara och deltaga i ämnets forskningsmiljö.

Särskild vikt läggs vid:

  • Ett framgångsrikt genomfört master-projekt.
  • Dokumenterad kunskap inom fasta tillståndets fysik och kemi, atommodellering, DFT och molekyldynamiksimuleringar.
  • Dokumenterad kunskap avseende AI-metoder, t ex symbolisk AI och artificiella neuronnät.
  • Personliga egenskaper, så som god samarbetsförmåga, kommunikativ, ansvarstagande och att kunna arbeta självgående och vara drivande.
  • Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift

Avsevärd tyngd läggs vid praktisk efterenhet av mjukvara för DFT-beräkning av elektronstruktur och vid internationell erfarenhet.

Om anställningen

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer en anställning som doktorand att erbjudas (Högskoleförordningen, kap 5, §3).

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap §7. 
Omfattning är heltid. 
Tillträde så snart som möjligt, enligt överenskommelse.
Placering: Anställningstiden fördelas mellan de båda lärosäten. Du blir anställd vid Karlstads universitet 50% av tiden och vid Uppsala universitet 50% av tiden. Du förväntas dela din tid mellan dessa två lärosäten och därmed dra nytta av den sammantagna forskningsmiljön och dess resurser. 
Lön för doktorandanställningen följer aktuellt lokalt kollektivavtal vid respektive lärosäte. 

Ansökan

Ansökan skickas till Karlstads universitetet, digitalt genom rekryteringsverktyg, Varbi. Den skall innehålla väl dokumenterade kvalifikationer. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska, danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • ett personligt brev där den sökande beskriver sig själv och bakgrunden till sitt intresse för den sökta anställningen,
  • en meritförteckning (CV),
  • examensbevis med förteckning över ingående kurser, eller bestyrkt förteckning över genomgångna och avklarade kurser med betyg och datum,
  • kopia av magister- eller masteruppsats, eller motsvarande,
  • om det är aktuellt, kopior av publikationer eller intyg av andra meriter,
  • eventuellt rekommendationsbrev.
  • två referenser, exempelvis från lärare, handledare, tidigare eller nuvarande chef.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte som länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller. Handlingar som inte kan lämnas in i digital form kan skickas till nedanstående adress:

Karlstads universitet
HR-avdelningen
HR-administratör
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 5 mars 2025

Referensnummer: REK2024/166

Välkommen med din ansökan!

 

Om Karlstads universitet

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 19 000 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Film om Karlstads universitet: https://www.youtube.com/watch?v=0xNWaxr2o3c

Om Uppsala universitet

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter.

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 290 miljoner kronor. Mer information finns på vår hemsida. (https://kemi.uu.se/angstrom)

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet, https://www.uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde så snart som möjligt, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt lokalt kollektivavtal
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad/Uppsala
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2024/166
Kontakt
  • Professor Moyses Araujo, Karlstads universitet, 054-7002589, Moyses.Araujo@kau.se
  • Professor Daniel Brandell, Uppsala universitet , 018-473709, Daniel.Brandell@kemi.uu.se
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714, thomas.bragefors@kau.se
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434, denita.gustavsson@kau.se
Publicerat 2025-02-06
Sista ansökningsdag 2025-03-05
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb