Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap söker forskningsingenjör med placering på institutionen för matematik och datavetenskap. Institutionen består av de två forskarutbildningsämnena matematik och datavetenskap och har omkring 90 anställda. Datavetenskap utgör en av Karlstads universitets prioriterade forskningsmiljöer och har inriktning mot mobila nätverk och distribuerade system, cybersäkerhet och programvarukvalité.

För närvarande är 5G/6G och tjänster med låg latens bland våra viktigaste forskningsområden. Bland annat arbetar vi med externa partners för att driva en testbädd med 5G/satellit och bygger en testmiljö för framtida flexibla och programmerbara kommunikationsnätverk (6G). Som en del av våra experimentella forsknings- och testbäddsaktiviteter deltar vi i ett nytt Horizon Europe-projekt, 6G-PATH. 6G-PATH syftar till att främja utvecklingen av nya teknologier som stödjer 6G och att utvärdera avancerade användningsfall inom hälsa, utbildning, smarta städer och agrikultur i testmiljöer med 6G. Därför behöver vi en forskningsingenjör som kan hjälpa till att utveckla vår forskningsinfrastruktur för 5G/6G och driva arbetet i 6G-PATH-projektet tillsammans med forskare i datavetenskap och externa partners.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av teknisk utveckling, support och stöd i arbetet att bygga upp och underhålla 5G/6G-testbäddar, med ett initialt fokus på EU-projektet 6G-PATH, samt att aktivt bidra till forskningen genom utveckling av programvara och stötta vid dataanalyser och mätningar. Arbetsuppgifterna innebär även att delta i det dagliga arbetet med drift, underhåll och utveckling av IT-miljön inom ämnet datavetenskap. Arbetet bedrivs självständigt men i samarbete med andra forskare inom projektet 6G-PATH och en lokal stödgrupp. I anställningen ingår även samverkan med övriga delar av universitetet och det omgivande samhället och det är därför viktigt att den som kommer i fråga för anställningen har en god förmåga att samarbeta med andra grupper.

För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du på plats och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Vanliga arbetsuppgifter består bland annat av: 

  • Uppsättning av 5G/6G-testbäddar (systemdesign, installation, konfiguration, integration)
  • Deltagande i dataanalys och mätningar i samarbete med forskare
  • Bidra till projektleverabler och rapporter
  • Mjukvaru- och systemutveckling för forsknings- och utbildningsprojekt

Kvalifikationer

Behörig för anställningen är den som har en doktorsexamen inom datateknik, datavetenskap eller IT eller motsvarande.

Den sökande kommer att bidra i europeiska projekt, och institutionen för matematik och datavetenskap är internationell. För anställningen är det därför viktigt att den sökande behärskar engelska i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Stor vikt läggs vid forskningserfarenhet och praktiska kunskaper och färdigheter inom några av områdena testbäddar, datakommunikation, 5G/6G, ljud/video-bearbetning, augmented-, virtual-, och extended reality teknologier (AR/VR/XR), och mjukvaruutveckling i Linuxmiljöer.

Stor vikt fästs vid den sökandes personliga egenskaper, såsom till exempel samarbetsförmåga, förmåga att skapa goda relationer och förmåga att ta egna initiativ.

Utöver engelska är goda kunskaper i svenska språket i tal och skrift meriterande. Om kunskaper i svenska saknas förväntas den anställde att aktivt arbeta med språkinlärning. 

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Startdatum är 1 mars 2024 eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.
Ansökan ska innehålla:

  • CV
  • Personligt brev
  • Lista med vetenskapliga publikationer
  • Dokumenterad beskrivning av kvalifikationer i förhållande till anställningens innehåll.
  • Kopior på betyg, intyg och examensbevis
  • Två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef

Alla handlingar som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan. Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

Sista ansökningsdag: 15 februari 2024        

Ange referensnummer: REK2024/12          

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Startdatum är 1 mars 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2024/12
Kontakt
  • Anna Brunström, professor, +46547001795
  • Stefan Alfredsson, prefekt , +46547001668
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2024-01-19
Sista ansökningsdag 2024-02-15

Tillbaka till lediga jobb