Karlstads universitet / Institutionen för miljö- och livsvetenskaper

Beskrivning

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap utlyser nu en till två postdoktorsanställning(ar) i biologi på heltid vid Institutionen för miljö- och livsvetenskap. Ämnesområdet är akvatisk ekologi och hydrologi med fokus på flodfisk och vattenkraft. Som postdoktor kommer du att bidra med viktig kunskap om sambandet mellan vattenkraftproduktion och biologisk mångfald i älvar, vilket i sin tur främjar förändringar för hållbar vattenkraft.

Du förväntas bedriva forskning i nära samarbete med forskargruppen Naturresurs rinnande vatten, NRRV, vid Institutionen för miljö- och livsvetenskap på Karlstads universitet, som bedriver både grundläggande och tillämpad forskning i och längs med vattendrag, sjöar och omgivande landskap. Forskargruppen intresserar sig för ett hållbart användande av naturresurser i avrinningsområden och arbetar för att hitta lösningar på miljöproblem som är till nytta för både samhälle och natur. Forskningsområden som berörs av NRRV inkluderar vattenkraftens effekter på konnektivitet, interaktioner mellan akvatiska och terrestra habitat, vinterekologi under klimatförändringar, hotade arter som den europeiska ålen och sötvattensmusslor, naturvård och socio-ekologisk forskning kopplad till reglering av vattendrag och sportfiske. Många forskningsprojekt genomförs i samarbete med olika aktörer från industrin, myndigheter, intresseorganisationer och markägare. Läs mer på: https://www.kau.se/biologi och http://www.nrrv.se.

Arbetsuppgifter

Vattenkraften spelar en central roll som energikälla. Elproduktionen kan anpassas för att möta förändringar i efterfrågan, och den används också för att stabilisera elnätsfrekvensen. Men korttidsreglering (anpassning av flödet för att möta efterfrågan på elmarknaden) stör de naturliga flödesmönstren, vilket påverkar de organismer som lever i eller nära älvar och de ekosystemtjänster som dessa organismer tillhandahåller. Som postdoktor kommer din forskning att bedrivas inom projektet Portfolio. Syftet med projektet är att undersöka hur korttidsreglering kan planeras för att bibehålla elproduktionen och reglerkapaciteten samtidigt som negativa miljöeffekter minimeras. Fokus ligger på sambandet mellan vattenkraftsproduktion och biologisk mångfald i älvar i förhållande till framtida förändrade flödesmönster.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna består i att (1) aktivt delta i utvecklingen av ett teoretiskt ramverk för produktion av vattenkraft och fisk i enlighet med projektets koncept, (2) utveckla och förbättra nya och befintliga verktyg för att undersöka fiskproduktion och -migration i älvar med korttidsreglering, och (3) analysera och förutsäga framtida flödesmönster och hur sådana förändringar kommer att påverka produktionspotentialen för vattenkraft och fiskpopulationer. Arbetet inkluderar litteratursynteser och skrivande av vetenskapliga artiklar, samt datorsimuleringar, laboratorieexperiment och telemetri-baserade fältstudier.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen (eller kommer att ha avlagt examen före beslut om anställning är taget) i ekologi eller angränsande område. Examen får vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter

Ytterligare ett krav är mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

Bedömningskriterier

Vi söker en mycket motiverad kandidat med erfarenhet av akvatisk ekologi.

I urvalsprocessen kommer särskild vikt att läggas vid den sökandes vetenskapliga skicklighet. Bedömningen baseras på kvaliteten på den sökandes doktorsavhandling, vetenskapliga publikationer samt andra vetenskapliga meriter.

Särskild vikt kommer att läggas vid

  • vetenskaplig skicklighet. Bedömningen baseras på kvaliteten på den sökandes doktorsavhandling, vetenskapliga publikationer samt andra vetenskapliga meriter

Stor vikt kommer att läggas vid

  • expertis inom fiskekologi
  • expertis inom hydrologisk modellering
  • förmåga att samarbeta och skapa goda relationer med kollegor
  • förmåga att arbeta självständigt och ta egna initiativ

Vikt kommer att läggas vid

  • förmåga att genomföra fält- och laboratoriearbete
  • expertis inom hydraulisk modellering
  • erfarenhet av samverkan med intressenter samt av att förmedla forskningsresultat

Meriterande är

  • giltigt B-körkort
  • erfarenhet praktiskt arbete med fisk och vattenkraft

Villkor

Anställningen är en tidsbegränsad heltidsanställning på 2 år, med start 1 februari 2025, eller enligt överenskommelse mellan sökande och arbetsgivaren. Chans till förlängning på ett år beroende på finansieringsmöjligheter.

Övrigt

Karlstads universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska och engelska är översatta och att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Fullständig ansökan ska ha inkommit senast vid sista ansökningsdag. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kvalitativt kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • ett personligt brev där den sökande beskriver bakgrunden till sitt intresse för den sökta anställningen
  • CV
  • kopia på doktorsavhandling
  • publikationslista, inklusive pdf-kopior av vetenskapliga artiklar med peer-review (max 10 st.)
  • kopior av relevanta betyg, examensbevis, intyg som stärker tidigare anställningar och rekommendationsbrev, i förekommande fall
  • två referenser.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

Handlingar som inte kan lämnas in i digital form kan skickas till följande adress:

Karlstads universitet
HR-administratör
651 88 KARLSTAD

Sista ansökningsdag: 2025-01-05

Ange referensnummer: REK 2024/203

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Februari 2025
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer REK2024/203
Kontakt
  • Daniel Olsson, +46547002298, daniel.olsson@kau.se
  • Johan Watz, +46547002267, johan.watz@kau.se
Facklig företrädare
  • Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  • Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat 2024-11-27
Sista ansökningsdag 2025-01-05
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb